Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Staghouwer over klimaatadaptieve teelt:

"Kijk naar zuidelijke teelten, zoutminnende teelten en natte teelten"

In het 'Actieprogramma klimaatadaptatie landbouw' zet het kabinet in op een land- en tuinbouwsector die tegen een stootje kan voor wat betreft weerextremen. Onlangs gaf minister Staghouwer de Tweede Kamer een update over de stand van zaken van het programma en de vervolgaanpak. Daarbij schrijft Staghouwer verder te gaan met de ingezette koers, met nieuwe accenten.

Eén van de gesubsidieerde maatregelen die nu al genomen kan worden tegen weersextremen is plaatsing van gehard glas, naast hagelnetten en regenkappen in de fruitteelt.

Een nieuw accent op watergebied, waar nu al op bodembeheer en klimaatadaptatie werd gefocust, is dat er ook extra aandacht moet zijn voor klimaatadaptieve rassen, gewassen en teelt- en veehouderijsystemen. Ook stelt Staghouwer voor naar teelten te kijken die goed tegen bijvoorbeeld zoute grond, zout water of veel nattigheid (Staghouwer noemt aquaponics) kunnen. De komende vier jaar zet de minister hier qua 'kennis en innovatie' en het 'handelingsperspectief voor de boeren en tuinders op de langere termijn' op in. 

Het actieprogramma wordt niet herzien, maar geactualiseerd, schrijft Staghouwer. Voor tussentijdse monitoring zal in 2023 een marktconsultatie gehouden worden onder agrarisch ondernemers  over klimaatadaptatie. In 2026 wordt een tweede tussenstand opgemaakt op weg naar 2030 en verder. 

Lees hier de hele Kamerbrief.

Publicatiedatum: