Extern bureau moet kabinet helpen uitzoeken wat nu eigenlijk groenten en fruit is

Het kabinet streeft naar invoering van een btw-verlaging op groente en fruit per 2024. Vooraf vindt nog een onderzoek plaats naar de uitvoerbaarheid hiervan. Dat onderzoek moet hier begin 2023 uitsluitsel over geven. Het streven is om het onderzoek naar de btw-verlaging op groente en fruit in januari 2023 af te ronden. Dat meldden de staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en zijn collega Van Rij van Financi├źn aan de Tweede Kamer.

In het Coalitieakkoord is afgesproken dat wordt onderzocht hoe op termijn de btw op groente en fruit naar 0% kan worden verlaagd. Daarnaast is afgesproken dat de belasting op alcoholvrije dranken wordt verhoogd en dat wordt bezien hoe op termijn een suikerbelasting kan worden ingevoerd.

Extern Bureau
Op dit moment bestaat er voor de btw nog geen definitie van groente en fruit. Voordat een btw-nultarief op groente en fruit kan worden ingevoerd, moeten deze producten derhalve eerst worden afgebakend. Het kabinet zal in samenwerking met een extern bureau een onderzoek verrichten om de mogelijke afbakeningsvarianten in kaart te brengen en die te beoordelen op onder meer juridische houdbaarheid, doeltreffendheid, doelmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid.

Uit een indicatieve raming blijkt dat een nultarief op groente en fruit kan leiden tot een budgettaire derving in de orde grootte van 1 miljard euro. Een belasting op suikerhoudende producten zou kunnen bijdragen aan de gezondheid van consumenten, als zij hun keuzes veranderen als gevolg van de prijsprikkel. Als de maatregel wordt ingevoerd, dan worden daarmee belastinginkomsten gegenereerd die deels dekking zouden kunnen bieden voor de budgettaire derving die gepaard gaat met de te onderzoeken verlaging van de btw op groente en fruit.

Het kabinet is voornemens bij een belasting op suikerhoudende producten te laten onderzoeken of dat kan via een aanpassing van de bestaande verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, maar wil dat daarnaast onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden van een nieuwe belasting op andere suikerhoudende producten.

Wel al afbakening?
Op social media wordt echter gesteld dat deze afbakening er wel degelijk al is. Zo heeft het door de overheid gesubsidieerde Voedingscentrum al onderzocht wat de definitie van groenten en fruit zijn in de Richtlijnen Schijf voor Vijf, zo wordt geschreven. 

Bron: Ministerie van Volksgezondheid en Sport


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.