Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dr. Stacy Pyett, programmamanager Proteins for Life bij Wageningen University:

"Wereld kan worden gevoed met uitsluitend plantaardige voeding"

Er worden wereldwijd genoeg plantaardige eiwitten geproduceerd om de wereldbevolking te voeden, dat zegt Stacy Pyett, programmamanager Proteins for Life van WUR. Ze onderzoekt de eiwittransitie, die onder meer bestaat uit een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon in rijke landen. 

Wanneer alle consumenten in de wereld overstappen op een plantaardige voeding dan komen er meer plantaardige eiwitten beschikbaar voor mensen, legt Pyett uit. Dit komt omdat momenteel ruwweg de helft van alle plantaardige eiwitten wordt gebruikt voor diervoeder. Daarnaast is voor een plantaardig dieet minder landbouwgrond nodig dan voor ons huidige voedingspatroon. 

De hoeveelheid beschikbare plantaardige eiwitten is meer dan toereikend, zo blijkt uit berekeningen van WUR, dat hiervoor data van de Wereldvoedselorganisatie gebruikte. Uit deze cijfers blijkt dat er in 2018 wereldwijd 630 mln ton aan eiwitten werden geproduceerd, waarvan 109 mln ton dierlijke eiwitten en 520 mln plantaardige eiwitten. Pyett schat dat ongeveer de helft van alle plantaardige eiwitten tot diervoeder werden verwerkt. Deze zullen echter voor menselijke consumptie beschikbaar komen wanneer we overschakelen op een geheel plantaardig dieet. Ze verwacht daarnaast dat een derde van deze productie verloren zal gaan tijdens de oogst, verwerking, transport of bewaring, net zoals nu het geval is. Het resultaat is dat er wereldwijd jaarlijks 346 mln ton plantaardige eiwitten beschikbaar zijn. 

Ze vergelijkt dit aantal met de jaarlijkse eiwitbehoefte van de wereldbevolking. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft een volwassene gemiddeld tussen de 50gr tot 60gr eiwit per dag nodig. Dit betekent dus dat de bijna 8 mld mensen op aarde jaarlijks 172 mln ton eiwit nodig hebben om gezond te blijven. Als alle wereldburgers op het niveau van de Nederlandse consumptie van 79gr eiwit per persoon per dag zitten dan is er wereldwijd behoefte aan 227 mln ton eiwitten. 

De beschikbaarheid van plantaardige eiwitten (346 mln ton) is dan ook meer dan voldoende om in de wereldwijde behoefte aan eiwitten (227 mln ton) te voorzien. 

Kringloopdieet biedt voordelen
Pyett keek ook of er voldoende landbouwgrond beschikbaar is om een zuiver plantaardig voedingspatroon mogelijk te maken. Hiervoor maakte zij gebruik van een onderzoek van Hannah van Zanten, een wetenschapper van Wageningen University, die berekende hoeveel grond er nodig is voor het huidige dieet, een veganistisch dieet en een kringloopdieet. Hieruit bleek dat voor het huidige voedingspatroon gemiddeld 0,17 hectare per persoon per dag nodig is, terwijl voor een veganistisch dieet slechts 0,12 hectare per persoon per dag nodig is. Voor een geheel plantaardige voeding is wereldwijd dus bijna 30% minder landbouwgrond nodig, concludeert Pyett. 

Voor meer informatie: wur.nl

Publicatiedatum: