Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vincent Overgoor, Decohof:

"De waarde van een extra vogeltje is niet in geld uit te drukken"

Vincent Overgoor is geboren en getogen op de plek waar hij nu de Decohof runt, een biologische kwekerij aan de Tibbensteeg in Hoonhorst. Het lag vroeger niet in de verwachting dat hij de boerderij van zijn vader en eerder zijn opa over zou nemen, maar het gebeurde toch.

Vincent vertelt: "Ik ben verdergegaan waar mijn opa gestopt is, zo zou je het kunnen zien. Mijn opa had een klein gemengd bedrijf, mijn vader ging helemaal over op koeien. Toen hij de boerderij overnam, moest je als boer mee in de schaalvergroting en specialisatie. Ik besloot de boerderij over te nemen toen mijn vader ziek werd. Ik had inmiddels voor het kwekersvak gekozen. Op een kleine strook gehuurde grond was ik voor mezelf begonnen. Door de ziekte van mijn vader kwam alles in een stroomversnelling. De koeien gingen de deur uit."

Alle gif en kunstmest de deur uit
Opeens ging de kwekerij van Vincent van een halve hectare naar een oppervlakte van 14 hectare. "Op een klein deel daarvan ging ik toen werken met biologische teelt, maar het overgrote deel was ‘gewone’ teelt, daar kwam chemie aan te pas. Dat voelde niet goed, je spuit dingen dood, maar ik had mijn eigen weg nog niet gevonden. In 2012 kwam voor mij de ommekeer. Na een zachte winter vroor het in maart opeens extreem. Nagenoeg de hele jaaromzet van de kwekerij bevroor. Toen vroeg ik me af: is dit pure pech of is er meer aan de hand?"

Vincent kwam in contact met een bodemdeskundige en zo werd hem duidelijk dat zorgen voor de bodem noodzakelijk was. "Als de bodem goed is, worden je planten weerbaarder en sterker. Ik besloot te gaan omschakelen. Ik zag in dat de manier waarop we omgaan met het landschap en de natuur niet vol te houden was. Alle bestrijdingsmiddelen en kunstmest gingen de deur uit. Sindsdien werk ik hier op een heel andere manier. Inmiddels hebben we het keurmerk biologisch gehaald."

Meeliften met de natuur
"Alles wat wij hier doen, is erop gericht dat we meeliften met de natuur, in plaats van ertegenin te werken. We doen dat volgens de principes van de permacultuur. Daarom zijn er ook weer dieren op het bedrijf. Mens, dier en planten hebben allemaal hun rol.’ Vincent legde singels aan. Die zorgen voor meer plekken voor vogels. "En die vogels zorgen ervoor dat we de rupsen in toom houden. Je moet ervoor zorgen dat alles er al is, voordat er een plaag is. Een plaag is een noodrem van de natuur, dat moet je voor zijn. De varkens zorgen voor het grondonderhoud: ze graven de wortels uit, eten een deel van de insecten op. Als groenbemester gebruik ik dan bijvoorbeeld rogge, de wortels daarvan zorgen weer voor een goede bodemstructuur. Daarna gebruiken we die grond weer voor de planten van de kwekerij. En de varkens eten de rogge later op. Een paar eenden houden het slakkenbestand in de pluktuin onder controle."

Hoonhorst bloeit
Jaren geleden kwam Vincent in contact met Duurzaam Hoonhorst. "Samen met mijn buurman de boomkweker hebben we toen afgesproken dat wij bladafval, dat de gemeente in onze kern overhield, op ons land zouden verspreiden. Daar hebben we toen een speciaal wagentje voor ontwikkeld, met cofinanciering van Duurzaam Hoonhorst. Inmiddels doen we dit al 10 jaar zo. Dat blad is belangrijk om de bodem hier constant bedekt te houden."

Vier jaar geleden begon Vincent met een buurvrouw een nieuw project. "Onder de noemer 'Hoonhorst bloeit' proberen we mensen enthousiast te maken voor het inzaaien van wilde bloemenmengsels, gericht op gebruik door insecten. Wie meedoet, kan zich intekenen. Het grondwerk regelen wij, we kopen ook centraal het zaad in. De deelnemer hoeft alleen maar te zaaien."

Tenminste, dat was het idee. "Het gaat om meerjarige planten, dus er is ook beheer nodig. Daar moeten we mensen toch wat meer bij ondersteunen, hebben we gemerkt. Dat gaan we dit jaar oppakken." Inmiddels heeft de groep van Hoonhorst Bloeit aansluiting gezocht bij 'Salland zoemt'. "Dat is een stichting die al wat langer draait. Wij kunnen veel van ze leren, bijvoorbeeld hoe je zorgt voor bewustwording, daar zijn zij goed in. Wij willen graag dat mensen gaan beseffen dat alles wat je doet, gevolgen heeft voor de natuur. En je kunt met je gedrag de natuur ook helpen!"

In gesprek
"Ik vind het belangrijk om met mensen in gesprek te gaan. Niet met een belerend vingertje, maar luchtig. De dialoog is belangrijk. Daarom zijn we hier ook met de pluktuin begonnen. Mensen kunnen hier op zaterdag en in het hoogseizoen ook op woensdag, komen plukken wat geoogst kan worden. Van courgettes en sla tot frambozen en appels. Vooral kinderen vinden het prachtig om hun eigen eten te plukken. En met de volwassenen kom ik vaak in gesprek over het hoe en waarom van deze plek. Voor mij zit de meerwaarde van vergroenen niet in meer geld verdienen. De waarde van een extra vogeltje, dat valt niet in geld uit te drukken."

Afstand tot de arbeidsmarkt
Vincent doet het werk op de Decohof met een aantal medewerkers, ook met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. "Ik vind dat zij ook een kans verdienen, het zijn jongens uit de buurt. En in de moestuin werkt Badee, een man uit Syrië. Dat doet hij al jaren. Hij wil zo graag meedoen, dus hij is op allerlei plekken aan de slag. Hij volleybalt ook in Hoonhorst en hij maakt prachtige tassen in het naaiatelier van Louise Loman. De taal blijft ingewikkeld, daar heeft corona natuurlijk ook niet bij geholpen."

Bron: Gemeente Dalfsen

Publicatiedatum: