Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserse samenwerking brengt biologische voeding in crèche, school en kantine

Bio Suisse en Fourchette verte Zwitserland zullen in de toekomst nauwer samenwerken met het doel om het publiek bewuster te maken van de herkomst van voedsel in de catering. Voor beide organisaties betekent deze samenwerking een mijlpaal op weg naar duurzame voeding met meer biologische producten uit Zwitserland.

Biologisch voedsel heeft momenteel een marktaandeel van 11 procent in de winkels. Maar zodra mensen buiten de deur eten, speelt biologisch nauwelijks nog een rol. Daar moet nu door de samenwerking verandering in komen. De overkoepelende organisatie van biologische landbouwers en het kwaliteits- en gezondheidslabel voor restaurants willen het aandeel van biologisch voedsel in de gemeenschappelijke catering aanzienlijk verhogen. In de 1.700 vestigingen van Fourchette verte moet tegen 2024 gemiddeld 15 procent van het voedsel op het bord uit de Zwitserse biolandbouw komen. De start zal worden gemaakt door 200 proefbedrijven.

Foto: Jonathan Borba | Unsplash 

Praktische gids en betrokkenheid van kinderen
Om ervoor te zorgen dat kinderdagverblijven, scholen, kantines en huishoudens de stap zetten naar meer biologisch voedsel op hun bord, is er veel kennisoverdracht nodig. Fourchette verte heeft een praktische gids voor chef-koks en inkopers opgesteld over hoe zij duurzame menu's kunnen plannen. De nadruk ligt op seizoensgebondenheid, groenten en plantaardige eiwitbronnen. Een ander belangrijk punt is het vermijden van voedselverspilling.

Fourchette verte ondersteunt ook de verse keuken. In de kinderdagverblijven bijvoorbeeld moeten de kinderen actief bij het kookproces worden betrokken. De kinderen wordt ook geleerd waar voedsel vandaan komt en wat ervoor nodig is om het te laten gedijen. Bio Suisse en de biologische organisaties van West-Zwitserland stellen hiervoor een kit voor biologisch tuinieren ter beschikking. Op een speelse manier kunnen kinderen sla of radijsjes planten en later oogsten en ervan genieten.

Informatie- en kennisoverdracht
Verhalen over biologische producten van het veld tot op het bord zijn bedoeld om uit te leggen waarom er in de toekomst meer biologisch voedsel geserveerd zal worden in kinderdagverblijven, bedrijfsrestaurants en thuis. Fourchette verte steunt de 200 proefboerderijen bij hun communicatie-inspanningen. De door de bedrijven geboekte vooruitgang wordt ook gedocumenteerd.

Ook koks, inkopers en menuplanners moeten worden opgeleid: Als aanvulling op de inspanningen van Fourchette verte, lanceert Bio Suisse een nationaal educatief initiatief voor duurzame gastronomie in samenwerking met Foodward en de Zürich Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen (ZHAW). De eerste cursussen zullen vanaf oktober 2022 in zowel Duitstalig als Franstalig Zwitserland worden gehouden.

Bron: Bio Suisse

Publicatiedatum: