Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

22 vmbo en pro scholen gestart met vierde editie Food Challenge

In de vierde editie van de Food Challenge gaan bijna 2000 onderbouwleerlingen van 22 vmbo- en praktijkonderwijs scholen dat dit schooljaar ontdekken. Naast Overijssel, Gelderland, Flevoland, Drenthe en Groningen, vindt de challenge dit jaar voor het eerst ook plaats in de provincie Utrecht. Rode draad is het ontwerpen van een gezonde pokébowl met duurzame producten van de boerderij, waaruit ze hun energie halen voor het uitvoeren van de zelf ontworpen bootcamp. Het lespakket van de Food Challenge is de afgelopen maanden aangepast zodat het nog beter aansluit op Praktijkonderwijs en Voortgezet speciaal onderwijs, zo meldt de organisatie.

Gastles en Foodcamp door mbo
De challenge bevat drie verschillende onderdelen: lessen op school, gastlessen van studenten SVO vakopleiding food, Zone.college of ROC in de regio en een Foodcamp op de boerderij met studenten Deltion Voeding en Leefstijl. Een deskundige vakjury kiest in juni 2024 'de beste pokébowl van Noord-midden Nederland'. De school met de beste pokébowl wint een workshop van een top chef of een wedstrijd van een profclub. Daarnaast trakteren ze hun hele school op de beste pokébowl van 2023/2024.

Versterking voor Praktijkonderwijs (Pro) en Voortgezet speciaal onderwijs (VSO)
Het aangepaste lespakket voor Pro en VSO wordt de komende maanden in de praktijk getest door acht deelnemende Pro en VSO scholen. Met deze aanpassing sluit het lespakket beter aan en wordt deze erkende interventie verder versterkt richting deze doelgroep die voor het Jong Leren Eten programma belangrijk is. Jong Leren Eten is een programma waarin het Rijk, kinderopvang, scholen, lokale overheden en maatschappelijke organisaties samenwerken om kinderen en jongeren meer in aanraking te brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.

Nu subsidie aanvragen
Er zijn verschillende subsidiestromen die voor deelname aan de deze competitie benut kunnen worden. Van 4 maart t/m 15 april 2024 kunnen scholen de stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten voor 2024-2025 aanvragen. Scholen die voedseleducatie voor langere tijd willen verankeren op hun school, kunnen de Food Challenge als erkende interventie ook inzetten via het Gezonde School programma. De Food Challenge is sinds deze editie als een officiële Gezonde Schoolactiviteit voor het thema Voeding en Natuur- en Milieu bestempeld. Scholen kunnen - om hierin stappen te zetten - vanaf 4 maart het ondersteuningsaanbod aanvragen. Voor vragen hierover kunnen scholen contact opnemen met de Gezonde school adviseur in hun regio.

Organisatie
De challenge wordt georganiseerd en uitgevoerd door LekkerBoer samen met bovengenoemde mbo's. De competitie wordt ondersteund door Jong Leren Eten, provincies, gemeenten en het bedrijfsleven.

Mbo´s
De deelnemende mbo's vinden het als opleider in de regio belangrijk dat de studenten, als onderdeel van hun curriculum, ervaring op doen met het beoefenen en uitdragen van hun vakmanschap. Hoe ze als toekomstige beroepsbeoefenaar duurzame en gezonde keuzes kunnen maken om bij te dragen aan een gezondere maatschappij.

Bron: LekkerBoer

Publicatiedatum: