Gerard van de Wijdeven, Max Dohme Bio-Champignons:

"Afzet van bio-kastanjechampignons sinds maart 20% teruggelopen"

Bio-champignons waren tijdens de coronapandemie bijzonder populair in Duitsland. “Over de gehele linie zagen we een afzetstijging van om en nabij de 15 procent”, weet Gerard van de Wijdeven, sales manager bij het Oost-Duitse champignonconcern Max Dohme. “Deze tendens is door de Oekraïne-crisis echter behoorlijk getemperd: normaliter heeft de champignonsector altijd te maken met een zomerdip vanaf mei-juni, dit jaar viel de afzet al vanaf maart in rap tempo terug.”

Naast de eigen champignonteelt is Dohme sinds jaar en dag actief in de internationale substraathandel.

Sinds de corona-uitbraak in maart 2020 startte tal van bedrijven in geheel Europa met de productie van bio-compost, blikt Gerard terug. “Dit resulteerde in een hoger productievolume, met name bij bio-kastanjechampignons. Naast Scandinavië, Duitsland en Zwitserland ontwikkelt Frankrijk zich momenteel zeer sterk, dit uit zich onder meer in diverse capaciteitsuitbreidingen.”

Door de oorlogssituatie in Oekraïne is met name het duurdere segment hard geraakt, vervolgt Gerard. “Bij witte bio-champignons is de afzetdaling nog enigszins te overzien, bij bio-kastanjechampignons praten we echter over een terugval van circa 20 procent sinds maart.” De conventionele champignonafzet blijft daarentegen relatief stabiel. “Dit heeft natuurlijk ook deels te maken met de prijs: over de gehele linie stijgen de champignonprijzen, terwijl de koopkracht zienderogen is teruggelopen. Daarvan krijgt met name de bio-sector de rekening gepresenteerd.”

Bio op middellange termijn in de lift
Niettemin ziet Gerard een rooskleurige toekomst voor de bio-champignons. “Bij Dohme schuiven we al sinds enkele jaren meer en meer op richting bio, niet voor niks hebben we de productiecapaciteit het afgelopen jaar behoorlijk uitgebreid. Dit gaat gepaard met regionaliteit, waarbij onze grondstoffen voornamelijk uit de omliggende regio Oost-Duitsland komen. Op die manier proberen we de transportwegen zo kort mogelijk te houden en de CO2-uitstoot te beperken. Dat zijn allemaal factoren die vandaag de dag een belangrijke rol spelen.”

Gerard en zijn vrouw Carla op de BioFach 2020. Dit jaar laat het bedrijf de beurs aan zich voorbijgaan.

Men ziet ook in het bio-segment een verschuiving naar grotere verpakkingen. Gerard: “In plaats van 175 gram schuift de markt meer op richting 250 en zelfs 400 gram, eveneens een teken dat de markt qua consumptie in de lift zit.” Op productieniveau zet de mechanisering zich momenteel in rap tempo door. “Sorteren gebeurt al op steeds meer plekken automatisch, ook bij Dohme zijn we hier achter de schermen volop mee bezig. Dit moeten we ook wel, aangezien we overal handen tekort komen en de beschikbare krachten als gevolg van het stijgende minimumloon alleen maar duurder worden. Waar we nu 30 kg per uur per bed plukken, willen we op termijn naar 60 kg, die dan vervolgens ook automatisch moeten worden afgevoerd naar de koelcel. Dat is op dit moment natuurlijk nog toekomstmuziek.”

Concurrentie in het paddenstoelenschap
Op afzetniveau groeit de concurrentie binnen het paddenstoelenschap, met name van bio-exoten zoals de koningsoesterzwam en shiitake. “In absolute aantallen maken deze exoten ook in Duitsland nu een exponentiele groei door, in vergelijking met bio-champignons praat je echter over minimale volumes. Om die reden zie ik op de lange termijn dan ook geen bedreiging voor de bio-champignon. In tegendeel, ook Dohme biedt immers exoten aan die we elders inkopen. Onder meer in Denemarken en Zwitserland zien we al steeds meer mixverpakkingen – zowel conventioneel als bio – waarin champignons in combinatie met exoten worden aangeboden, Duitsland loopt daarin nog wat achter.”

Foto's: Max F. Dohme Bio-Champignon 

Voor meer informatie:
Gerard van de Wijdeven
Max F. Dohme Bio-Champignon
Börnicker Straße 1 A  
14641 Nauen/OT Tietzow, Duitsland
Tel.: +49 33230 2072 36 
g.vandewijdeven@dohmepilze.de  
www.dohmepilze.de    


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven