Guhan Ramachandran, Komatha Fresh:

"Ook met Ecuadoraanse bananen volgen we ons concept om de Europese markt van source tot supermarkt te bedienen"

Tholen - De afgelopen jaren heeft Komatha Fresh een eigen importkantoor in Amsterdam waar vandaan het groenten en fruit van premium kwaliteit verkoopt aan Europese retailketens. Waar de laatste jaren de nadruk lag op de Indiase producten zoals druiven, mango's en granaatappelpitten, breidt het bedrijf dankzij nauwe partnerships met telers het assortiment vanaf nu ook uit met bananen uit Ecuador.

Het assortiment van Komatha Fresh bestaat naast de bekende Cavandish banaan uit de baby-banaan Oritos, single bananen en bakbanen. Die laatste worden voornamelijk richting de etnische doelgroep verkocht. Hoewel de bananenmarkt gedomineerd wordt door grote spelers, voorziet directeur Guhan Ramachandran geen problemen om de markt te betreden. "Onze visie is om de keten te voorzien van source tot supermarkt. Dankzij de activiteiten van de Komatha Group hebben we al veel ingangen bij de Europese retail."

De keuze voor Ecuador als leverancier is volgens de directeur een bewuste keuze. "Ecuador heeft een tropisch klimaat met slechts drie maanden regen per jaar, terwijl de andere tropische landen negen maanden regen per jaar hebben. Hierdoor kunnen de Ecuadoraanse bedrijven zich kwalitatief onderscheiden. Ook heeft het land geluk om te beschikken over goede grond, wat resulteert in meer bladeren aan de boom en een hogere opbrengst en betere houdbaarheid."

"Onze plantages hebben een redelijk geavanceerde pompinfrastractuur die de arbeid verminderen en ook helpen bij het afvoeren van overtollig water. Daarnaast gebruiken we semi-automatische irrigatiesystemen op al onze plantages, die de planten exact de dosering geven die ze nodig hebben. Door het irrigatiewater te recirculeren en te filteren, produceren we geen afvalwater."

Ook de sociale omstandigheden van het personeel staan bij de fruitgigant hoog in het vaandel. "Op onze plantages is 20% van het personeel vrouw en dat geldt op alle niveaus. We hebben gezonde en veilige werkomstandigheden gecreëerd voor de medewerkers en zorgen voor onder meer medische verzekering, gezonde voeding en winstdeling", vertelt Guhan. De bananen zijn dan ook zowel Smeta, FairTrade en  Rainforest Alliance--gecertificeerd. Ook biedt Komatha Fresh biologische bananen aan.

"Momenteel is het laagseizoen in de bananen en de prijzen zijn de laatste weken gedaald. Gelukkig is de logistieke beschikbaarheid voor ons geen groot probleem."

Voor meer informatie:
Guhan Ramachandran
Komatha Group
Leidsestraat 69
1017 NX Amsterdam
Mob: +31 (0)6 27109721
fruits@komathafresh.com
www.komathafresh.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven