Bioboeren kunnen ministers laten zien dat zij onderdeel zijn van de oplossing van actuele vraagstukken

Tholen - Ministers en Kamerleden zouden zich wat vaker moeten laten inspireren door biologische boeren, zeker gezien de onderwerpen die er momenteel spelen in de landbouwsector. Daarvoor pleitte Bionext-directeur Michaël Wilde gisteren tijdens het Communicatienetwerk Agro-Natuur van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waar uitgebreid werd gesproken met Henk Staghouwer (minister van Landbouw) en Christianne van der Wal (minister voor Stikstof en Natuur).

In het communicatienetwerk spreken diverse organisaties met minister Van der Wal (tweede van links) en minister Staghouwer (rechts).

Het netwerk is opgezet door LNV en brengt partijen uit de voedsel- en natuurketen bij elkaar. De voedsel- en landbouwtransitie vraagt veel van alle partners in de keten en in het Communicatienetwerk sparren directies en communicatie-managers vanuit brancheorganisaties, natuurorganisaties, coöperaties en het bedrijfsleven over de beste route naar verbinding. 

Kennis delen
Michaël sprak over het belang van kennisontwikkeling (en het delen daarvan) namens verschillende kennispartners (waaronder het Louis Bolk Instituut, Bio Academy, Delphy, Wageningen Universiteit en CLM). Hij adviseerde de ministers om wat vaker zich te laten inspireren door biologische en andere duurzame boeren die iedere dag laten zien dat ze onderdeel van de oplossing zijn als het gaat om de grote crisissen zoals stikstof, klimaat, watervervuiling, bodem verarming en voedselzekerheid.

Michaël: “Het was een goede bijeenkomst waar er echt naar elkaar werd geluisterd, op deze manier zorgen wij voor meer begrip en verbinding en minder polarisatie. En dat is belangrijker dan ooit.”

Kamerleden op excursie
Het ministerie van LNV werkt momenteel aan een actieplan om dat zich richt op de groei van biologische productie en consumptie in Nederland. "We verwachten dat dat plan na de zomer, in september, wordt gepubliceerd", vertelt Michaël. "Dat geeft ons de kans in de zomer zoveel mogelijk Kamerleden uit te nodigen op biologische bedrijven om hen iets te laten zien over hoe zij in de praktijk omgaan met vraagstukken als water en bodemgezondheid. Het is goed om te laten zien dat biologische landbouw het antwoord is op veel van de vragen die er nu spelen." 

Voor meer informatie: www.bionext.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven