Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking

Vanaf mei start een unieke samenwerking tussen woonzorgcentrum 't Ponton in Oostende en de Biopluktuin voor de levering van verse bio-groenten. Het project gaat - niet toevallig - van start in de aanloop naar de Week van de Korte Keten, van 14 tot 22 mei 2022.

Woonzorgcentrum ’t Ponton en de Biopluktuin in de Tuinen van Stene, het landbouwpark van stad Oostende dat wordt beheerd door vzw Buitengoed, gaan vanaf mei 2022 een samenwerking aan. Deze bestaat uit een rechtstreekse levering van verse bio-groenten aan de keuken van het woonzorgcentrum. De aankondiging past perfect in de aanloop naar de ‘Week van de Korte Keten’ van 14 tot 22 mei 2022 en kan ook op de steun rekenen van Stad Oostende in kader van het Foodshift 2030 project.

Eerste samenwerking
Connie Depotter, directeur ’t Ponton: “Wij koken nog dagelijks zelf in ons woonzorgcentrum. Het gaat over meer dan 200 verse maaltijden voor ons centrum voor dagverzorging, centrum voor kortverblijf, 2 woonzorgcentra en 2 groepen van assistentiewoningen. Een bezoek aan AZ Zeno in Knokke-Heist (die voor haar groenten samen werkt met biopluktuin 'Het Polderveld') inspireerde ons om ook te kiezen voor dagverse bio-groenten die op amper 2 km van onze deur worden gekweekt. In een latere fase zullen we onze bewoners en hun familie uitnodigen om ter plaatse te gaan kijken in Stene. Zo kunnen zij ontdekken waar de groenten op hun bord vandaan komen.”

Voor de Biopluktuin is dit een eerste grootschalige samenwerking. De groenten zullen geteeld worden op een apart veld, los van de groenten die bestemd zijn voor de andere leden.

Voor het keukenteam wordt het even wennen. "Het zal een andere manier van werken worden zoals bijvoorbeeld het stockeren van de groenten, het ontdoen van de aarde, … Er werd geïnvesteerd in een speciale groenten snij – en cuttermachine zodat wij makkelijker harde groenten kunnen versnijden. Denk bijvoorbeeld maar aan wortelen. Het aantal collega’s in ons keukenteam zal door dit initiatief niet uitgebreid worden, dus het blijft een belangrijk gegeven dat dit voor ons een nieuwe, leuke maar ook haalbare manier van werken is. Wij zijn heel fier om met groenten uit de eigen buurt te mogen werken en staan volledig achter het lokaal gegeven!”

"Op regelmatige basis zitten wij samen met onze bewoners om te luisteren naar wat zij lekker vinden of graag willen zien terugkomen op hun bord. Zo blijft het aanbod steeds gevarieerd. Ons keukenteam zorgt dagelijks voor gezonde, aangepaste en lekkere maaltijden die beantwoorden aan de hedendaagse kwaliteitsnormen. Het is het uitgelezen moment om de 'verloren/vergeten' groenten terug boven te halen maar ook om nieuwe gerechten en combinaties op onze menukaart te zetten", zegt ook Vicky, diëtiste en verantwoordelijke van het keukenteam.

Bron: Oostende.be

Voor meer informatie: www.oostende.be/weekvandekorteketen 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven