Wereldwaterkaart als informatiebron voor toekomstig zoetwaterbehoud

Universiteit Utrecht en National Geographic Society brengen wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart

Water- en droogte-experts Marc Bierkens en Niko Wanders starten in samenwerking met de National Geographic Society met het World Water Map project. De komende vijf jaar gaan zij de wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart brengen, en ‘hotspots’ identificeren waar de meeste waterschaarste is.

Bierkens en Wanders zijn niet alleen benieuwd naar waar de huidige kwetsbare gebieden of ‘hotspots’ zich bevinden: ook willen zij weten waarom bepaalde kwetsbare gebieden ontstaan. Als we dat weten, kunnen we ook betere voorspellingen maken over waar en hoe nieuwe hotspots in de toekomst tot stand komen, bijvoorbeeld in de sub-Sahara en metropolen in Azië, zeggen de onderzoekers.

Met de nieuwste technieken, modellen en satellietdata breiden ze de huidige datasets uit en verzamelen zij nieuwe data die inzicht geven in de huidige stand en de potentiële toekomst van de wereldwijde zoetwatervoorraad. Bijvoorbeeld data over voedselgewassen, watertemperatuur en waterkwaliteit. De resultaten van het World Water Map project komen beschikbaar voor beleidsmakers in kwetsbare gebieden, zodat zij de mogelijkheid krijgen om naar oplossingen te zoeken.

Toegang tot zoet water is van doorslaggevend belang voor toekomstige generaties. Inzicht in de bronnen en het gebruik van zoet water en hoe deze in de loop der tijd veranderen, is van cruciaal belang om duurzaam op aarde te kunnen leven, en sluit goed aan bij onze missie: het wonder van onze wereld belichten en beschermen, zegt Alex Tait, geograaf bij National Geographic Society. Onze samenwerking met de Universiteit Utrecht biedt een unieke kans om de kracht van wetenschap en onderwijs te combineren om mensen te inspireren tot een duurzamere relatie met zoet water en onze planeet.                            

Voor meer informatie: www.uu.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven