Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We hebben ze in drie groepen verdeeld"

De Beersche Hoeve verhuist zaadvaste rode boerenkool

Op Odin boerderij De Beersche Hoeve zijn ze hard bezig om, met financiering vanuit de Duitse vereniging Kultursaat, zaadvaste rode boerenkool te veredelen en zo tot een nieuw rode boerenkoolras te komen. Het Duitse zaadbedrijf Bingenheimer Saatgut heeft dit gewas nog niet in haar assortiment zitten.

Selectie rode boerenkool
"We hebben zes jaar geleden verschillende bestaande rode boerenkoolrassen bestudeerd", zegt boerin Gineke de Graaf. "Daar hebben we een selectie uit gemaakt en die bij ons uitgeplant. Afgelopen januari hebben we in een groot veld daar weer een selectie uit gemaakt en beoordeeld op smaak, vorm, kleur, gezondheid en grootte. Die rode boerenkolen hebben we uit de grond gehaald, in potten gedaan en met een aanhanger naar een ander stuk land gebracht en daar weer uitgepoot."

Verhuizing in drie groepen
"We hebben ze daar in drie groepen verdeeld. Iedere groep heeft een verschillende oorsprong en vervolgens zijn verschillende kruisingen geselecteerd. Eén groep staat in de open buitenlucht, zodat ze bestoven kunnen worden door wilde insecten. De tweede en derde groep staan in gaastunnels en worden bestoven door metselbijen, zodat de bestuiving onder optimale omstandigheden plaatsvindt."

Metselbijen helpen mee
"De planten gaan binnenkort bloeien en dan kunnen we er in juli het zaad van oogsten. Metselbijen zijn ideaal voor het bestuiven van de boerenkoolbloemen in tunnels. We kunnen in de tunnels bijvoorbeeld geen honingbijenvolk neerzetten, omdat er daarvoor te weinig planten staan. Metselbijen zijn solitair. We kopen poppen in van de bijen en zetten die uit in de tunnels. Een voordeel van metselbijen is ook dat ze bij relatief lage temperaturen al vliegen. Wanneer de rode boerenkoolplanten bestoven zijn laten we de metselbijen vrij."

Bron: Odin

Publicatiedatum: