IFOAM Organics Europe:

"Europees Parlement redt de integriteit van Farm to Fork, maar geeft toe op biodiversiteit"

IFOAM Organics Europe verwelkomt de steun van het Europees Parlement voor de Farm to Fork-strategie als de juiste beleidsrichting om de Europese landbouw veerkrachtiger en onafhankelijker te maken. De resolutie over voedselzekerheid die vandaag in de plenaire vergadering is aangenomen, is volgens IFOAM Organics Europe een positief politiek signaal, zeker gezien de wekenlange intensieve lobby om de ambitie van de EU om de landbouw duurzamer te maken te ondermijnen.

Voorzitter Jan Plagge van IFOAM Organics Europe verklaart: "De Farm to Fork-strategie blijft, nu meer dan ooit, de relevante beleidsrichting om ons landbouwsysteem aan te passen aan de huidige en toekomstige crises. De oorlog tegen Oekraïne leidt tot terechte bezorgdheid over prijsstijgingen en de beschikbaarheid van bepaalde landbouwproductiemiddelen, met name granen voor diervoeder en synthetische meststoffen. Zij dwingt ons ook ons voedselproductiesysteem te herdenken om het onafhankelijker van externe inputs, minder inputintensief en veerkrachtiger te maken."

"Er bestaan reeds praktische agronomische oplossingen om deze doelstellingen te bereiken en tegelijk zowel de voedselzekerheid voor alle Europeanen en daarbuiten, als de rendabiliteit voor de landbouwers te garanderen. Het stimuleren en helpen van landbouwers om de bestaande agro-ecologische oplossingen op te schalen, moet een prioriteit zijn voor de beleidsmakers. Met steun van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en de EU-strategie 'van boer tot bord' is het mogelijk om zonder synthetische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen gezond voedsel in voldoende hoeveelheden te produceren en tegelijk de biodiversiteit in stand te houden, koolstof in de bodem op te slaan en onze voedselproductie weerbaarder te maken tegen de toenemende gevolgen van de klimaatverandering."

Hoewel het Parlement de integriteit van de EU Farm to Fork-strategie heeft gered, betreurt IFOAM Organics Europe het dat het concessies heeft gedaan op belangrijke elementen voor biodiversiteit, door een tijdelijke toelating voor het gebruik van pesticiden in ecologische aandachtsgebieden te steunen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven