Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Volgend jaar heel tulpenseizoen en groter assortiment"

Proef met het broeien van biologische tulpen op water pakt goed uit

Tholen - Ze broeien als eerste biologische tulpen op water. Dit jaar nog als proef, maar omdat dat goed is bevallen, zullen Jordi en Sandra Wesselink de productie volgend seizoen flink uitbreiden. "Er is een groep mensen die speciaal op zoek gaat naar biologische producten, en dat zijn er meer dan ik had verwacht", vertelt Jordi.

Jordi heeft samen met zijn broer jarenlang tulpen gebroeid, tot hij met zijn gezin naar het ouderlijk huis in Gelderland verhuisde. Daar was het tulpenbroeien ooit begonnen en dus waren daar nog een kleine kas en toebehoren. Het begon te kriebelen om daar iets mee te doen. "Maar ik wilde wel wat anders doen", vertelt hij. "Toen ontstond het idee om biologische tulpen te leveren en die zoveel mogelijk lokaal af te zetten. Ik wilde onderzoeken hoe de kwaliteit zou zijn en of er markt voor is." Jordi en Sandra kwamen in contact met Tulipsgreen, waar hij tulpenbollen in drie soorten afnam.

Biologisch certificaat
Het broeien van de tulpen gebeurt op water. In eerste instantie was het dan ook even onduidelijk hoe de tulpen biologisch gecertificeerd konden worden. Biologisch tulpen broeien op water, dat was ook bij Skal nog onbekend. "Als je wilt dat de producten die je teelt in aanmerking komen voor een bio-certificaat, dan moeten ze uit de grond komen, maar voor het broeien waren niet echt regels. Er waren wel regels voor het trekken van witlof op water en daarin zijn we meegenomen", legt Jordi uit. Ten opzichte van het broeien van gangbare tulpen zijn er weinig verschillen. "De grootste uitdaging voor de biologische tulpen zit in de bollenteelt. Het werken in de broeierij is niet veel anders. Het enige dat we in het verleden weleens deden was het toevoegen van wateroplosbare kunstmest met calcium en dergelijke. Nu broeien we puur op schoon bronwater." 

Foto: Tulipsgreen

Volgend jaar een heel seizoen
In februari werden er 100.000 tulpen afgebroeid en vervolgens werden de bloemen tot en met 5 maart vanuit de winkel in de schuur verkocht. Jordi is tevreden over zowel de kwaliteit van de tulpenbollen als de afzet. "Alles staat of valt met de kwaliteit. Die moet hetzelfde zijn als gangbare tulpen. En dat is ook zo. Ze staan niet langer op de vaas dan een normale bos tulpen." Wel verkoopt Jordi ook tulpen met de bol er nog aan. Die staan iets langer.

De reacties van klanten waren zo positief dat al gauw werd besloten om volgend jaar weer tulpen te leveren en om het aanbod volgend jaar uit te breiden. "Het was echt een samenwerking tussen Tulipsgreen en ons om het eens te proberen. De bos bloemen is het eindproduct in die keten en het zou mooi zijn als we dat kunnen uitbreiden."

Het plan is dan ook om volgend jaar gedurende het hele tulpenseizoen, van januari tot en met Pasen, tulpen te leveren. In totaal zouden er met de huidige capaciteit een half miljoen bloemen geproduceerd kunnen worden. "Het is een beetje een zoektocht omdat de teelt van biologische bollen klein is en de bloemen moeten ook afgezet kunnen worden. Het mooiste zou zijn als we lokaal wat verkooppunten kunnen vinden, waar we ook wat grotere aantallen aan kunnen leveren", besluit Jordi.

Foto: Tulipsgreen

Nieuwe afzetmarkt voor Tulipsgreen
Tulipsgreen teelt aankomend seizoen voor de derde keer biologische tulpenbollen. Het overgrote gedeelte van de bollen wordt gebruikt voor de droogverkoop in verschillende Europese landen, maar dit seizoen broeit Jordi Wesselink voor het eerst een gedeelte van de oogst. "We juichen het initiatief van Jordi natuurlijk enorm toe en zijn vooral ook enthousiast over de kwaliteit van de bloemen", vertelt Anja Hoorweg. "We zien het als mooie kans om te laten zien dat je ook van biologische tulpenbollen prachtige tulpenbloemen kunt broeien. Daarnaast is de biologische broeierij voor ons een nieuwe afzetmarkt, wat natuurlijk zeer welkom is. We vinden het erg mooi dat Jordi zijn biologische activiteiten volgend jaar continueert en dat hij zijn aanbod dan verder uitbreidt."

Voor meer informatie:
Jordi Wesselink Agro
info@jordiwesselinkagro.nl 
www.instagram.com/jordiwesselinktulpen 

Tulipsgreen
info@tulipsgreen.nl 
www.tulipsgreen.nl