Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Informatiebijeenkomsten op 9 en 18 maart

Klanten slaan handen ineen voor voortbestaan biologische boerderijwinkel

Melkveehouderij De Regte Heijden in Riel is in de afgelopen jaren van een traditioneel melkveebedrijf omgevormd naar een biologische melkveeboerderij. Aan de boerderij is een boerderijwinkel verbonden waar allerlei biologische levensmiddelen verkrijgbaar zijn. Het gaat dan om producten van de boerderij zelf zoals zuivel, vlees, kip en eieren. Daarnaast zijn er biologische groenten en fruit verkrijgbaar van boeren en tuinders uit de omgeving.

Korte keten
De boerderij en de winkel zijn een waardevolle voorziening. Het is een omgeving met maximale aandacht voor dierenwelzijn. Alle dieren hebben vrije uitloop en krijgen natuurlijk voedsel. De kalfjes blijven veel langer bij hun moeder en gebruiken dus ook een deel van de melk en er wordt geen antibiotica gebruikt. Zuivel en vlees worden dus verantwoord geproduceerd. Op de weiden en boomgaarden wordt niet gewerkt met kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Groenten en fruit (alles biologisch) zijn afkomstig van lokale boeren en tuinders. Het is zo een korte keten, zonder tussenhandel, met weinig transport waarbij lokale producenten worden gesteund. Afval en verpakkingsmateriaal worden tot een minimum beperkt. De boerderijwinkel zelf, midden in de natuur, is bovendien een inspirerende plek om boodschappen te doen en te genieten van boerderij en natuur.

Klanten slaan handen ineen
Om het voortbestaan van de boerderijwinkel veilig te stellen, heeft een aantal klanten de handen ineen geslagen en het KlantenKollektief De Regte Heijden opgericht. De deelnemers betalen een kleine maandelijkse contributie en helpen daarnaast mee bij een aantal ondersteunende activiteiten (zoals in de winkel). Daarmee dragen de deelnemers zelf bij aan de beschikbaarheid van biologische levensmiddelen. De klant verandert zo van een passieve consument in actieve deelnemer en neemt verantwoordelijkheid voor het eigen eten. "Voor Goirle, Riel en omgeving is het een uniek initiatief", aldus het collectief, "want het stelt mensen in staat om in hun eigen, lokale omgeving mee te werken aan de productie en verkrijgbaarheid van het eigen eten. Je weet waar jouw eten vandaan komt en je kunt de kwaliteit vertrouwen. Dat past binnen een meer algemeen maatschappelijk streven dat mensen persoonlijk betrokken willen zijn bij hun eigen leefomgeving, dat ze minder industrieel vervaardigde levensmiddelen willen en waardering hebben voor ambachtelijk vervaardigde producten."

Informatiebijeenkomsten op 9 en 18 maart
Om mensen uit Goirle en Riel te informeren over de mogelijkheden om lid te worden van het KlantenKollektief, worden in maart informatiebijeenkomsten georganiseerd op de boerderij aan de Oude Tilburgsebaan 12A. Men kan kiezen uit twee bijeenkomsten: woensdagmiddag 9 maart om 14.00 uur of op vrijdagavond 18 maart om 19.00 uur. Zo zijn er twee mogelijkheden voor mensen, die geïnteresseerd zijn. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het e-mailadres RH@KlantenKollektief.nl. Daar kunnen mensen die wel geïnteresseerd zijn maar niet kunnen komen terecht, of als men meer informatie wil. De contactpersonen zijn Werner van Ipenburg (Riel), Marian Breedveld (Tilburg), Liduwijn van Schaik (Tilburg), Matijs van den Boer (Riel), Jan Breed (Goirle).

Publicatiedatum: