Joost van Strien en Chris Feickens voorgedragen als Agrarisch ondernemer van het jaar 2022

"Er zijn al boeren die dit jaar willen starten met vegan-teelt"

Ruud Hendriks, docent aan de Warmonderhof en practor Kringlooplandbouw heeft de biologische vegan-telers Joost van Strien en Chris Feickens voorgedragen voor de titel Agrarisch ondernemer van het jaar 2022. Daarmee is hun boerderij Zonnegoed één van de vier bio-bedrijven die kandidaat zijn voor deze titel.  

Volgens Ruud is boerderij Zonnegoed bij uitstek een bedrijf dat haar nek uitsteekt en past bij wat uitgeverij Misset zoekt: ondernemers die een voorbeeld zijn en andere bedrijven inspireren. Passie, lef, ambitie en doorzettingsvermogen zijn kwalificaties waarop ze selecteren.

"Ik ken Joost al heel lang," vertelt Ruud. "Het is een zeer wakkere ondernemer, altijd denkend vanuit ecologie. Op deze boerderij werkt een jong team dat heel goed weet waar ze mee bezig zijn. Ze hebben toekomstvisie, durven stappen te zetten en sprongen te maken en hebben daar ook cijfermatig hele goede onderbouwing bij. Ze krijgen tegenwind, maar laten zich daar niet door tegenhouden. Als ondernemer van het jaar krijgen ze meer ruimte om hun visie met anderen te delen; dat zou mooi zijn want hij is goed doortimmerd."

Nieuw systeem voor de toekomst van de landbouw
Joost van Strien hoorde het nieuws over het kandideren op het vliegveld in Schotland, toen hij na vakantie op het punt stond weer naar huis te gaan. "Dat was een leuke thuiskomst," vertelt Joost. "Ik was aangenaam verrast. We zien het als een mooie kans om onze visie en ons verhaal te vertellen. Op onze boerderij doen we iets uitzonderlijks wat te maken heeft met het vinden van een nieuw systeem voor de toekomst van de landbouw. Het is heel mooi als we naast specifieke innovaties ook daar aandacht aan kunnen geven."

Op 2 maart organiseert BioAcademy opnieuw een workshop over 100 procent plantaardige mest.

Workshop op 2 maart
De eerste stap daarin is het bezoek van Iris Hofman van Uitgeverij Misset aan beide ondernemers. Ze heeft een mooi filmpje gemaakt van het ‘No Shit verhaal’ waar Joost en Chris met hun team aan werken. Uiteraard hopen Joost en Chris 25 februari te horen of zij bij de vijf genomineerden zullen zitten die gaan meedoen aan de verkiezing en ook kunnen gaan strijden voor de publieksprijs. "Dan kunnen we ons verhaal aan een nog breder publiek vertellen en nog meer collega boeren inspireren," aldus Joost. "Er zijn al boeren die dit jaar willen starten met vegan-teelt. Verschillende boeren hebben al een workshop over plantaardige bemesting gevolgd op boerderij Zonnegoed en op 2 maart is er een nieuwe mogelijkheid. Meer informatie daarover op BioAcademy.nl.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven