Veel vraag naar biologische selderij en Chinese kool

“Onze selderij is in volle productie en binnenkort zal ook de Chinese kool in volle productie komen. Momenteel zijn dit onze topgewassen en de aanvragen zijn vrij groot”, zegt Hayat Bensmak, hoofd buitenlandse handel van telersorganisatie Agrologica in Chiaramonte Gulfi, Sicilië.

Hayat Bensmak in een kas met selderij

“Onze groene selderij wordt in zijn geheel of in bossen afgezet. In het eerste geval verpakt in 8 bossen per krat van 40x60x15, of los met bladeren in kratten van 8 kg. De selderij wordt 12 maanden per jaar biologisch geteeld. Onze belangrijkste markten voor dit gewas zijn Duitsland en Denemarken en Noord-Europa in het algemeen. De gemiddelde productieprijs tot januari bedroeg €0,70 per kilo en onze jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 150 ton.”

Selderij

“De oude Grieken kenden aan selderij een afrodisiacum toe, terwijl het in de Middeleeuwen werd gebruikt als een wondermiddel tegen alle kwalen en in het bijzonder als een antidepressivum. Selderij is een kruidachtige soort van de schermbloemenfamilie dat inheems is in het Middellandse Zeegebied. Het heeft een voorkeur voor een gematigd klimaat en wordt bijna het hele jaar door geoogst, mits geteeld in een beschermde omgeving. Selderij is een groente met een zeer laag caloriegehalte en een sterk vochtafdrijvend effect. Met slechts 20 kcal per 100 gram bestaat zij voor 90% uit water en dat is een reden waarom voedingsdeskundigen de consumptie ervan aanbevelen bij een caloriearm dieet. En selderij helpt het cholesterolgehalte te verlagen, is ontstekingsremmend en voorkomt hoge bloeddruk.” 

Een kool die niet te overheersend is bij het koken
Selderij behoeft weinig introductie, maar voor de Chinese kool
is dat een andere zaak.

Chinese kool

“Als je het over Chinese kool hebt, lijkt het bijna een exotisch product. Maar als je het eenmaal van dichtbij ziet, zie je dat het een groente is die erg lijkt op onze koolsoorten en die veel gebruiksmogelijkheden biedt. Chinese kool is al meer dan drie eeuwen bekend in Europa, terwijl het in Azië altijd al aanwezig is geweest. Het grote voordeel van Chinese kool ten opzichte van zijn soortgenoten is dat het een zoete smaak heeft en een onopvallend aroma bij het koken. Onze jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 520 ton.” 

Chinese kool

De Chinese kool van Agrologica weegt over het algemeen tussen 800 en 1200 gram en wordt per stuk afgezet in een houten of kartonnen doos van 40x60x15, maar wordt ook los verzonden, in papier of in een ander materiaal of formaat dat door de klanten wordt gevraagd. 

Chinese kool

“De oogstperiode loopt van eind januari tot april. De markten voor onze biologische Chinese kool zijn Europees, maar vooral geconcentreerd in Zwitserland en Duitsland. Vanuit voedingsoogpunt is dit gewas van nature rijk aan water, vezels en mineralen en heeft het uitstekende concentraties vitamine C en carotenoïden. Chinese kool wordt gekookt gegeten, als bijgerecht of als ingrediënt in verschillende gerechten. De gemiddelde prijs bedraagt ongeveer €1,00 per kilo”, besluit Bensmak. 

Voor meer informatie:
Claudio Parrino 
Agrologica OP S.A.R.L
C/da Coffa – Zona Ind/le, SNC
Chiaramonte Gulfi(RG) – 97012 - Italië
+39 0932 922473
info@opagrologica.it 
www.opagrologica.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven