Teeltbedrijf Agricola Arcoria

Kleine oogst en lagere prijzen dan verwacht voor Siciliaans biologische citrus

"Het citrusseizoen is teleurstellend, want we hadden gedacht dat de prijzen toch veel hoger zouden liggen door de lagere beschikbaarheid van product als gevolg van de orkaanschade in het oosten van Sicilië in oktober 2021", vertelt Vincenzo Arcoria, die sinds 2004 samen met zijn broer Giosuè aan het roer staat van Agricola Arcoria, een citrusteeltbedrijf in de vlakte van Catania.

"Daar kwam dan nog eens de lage vraag bij en de aanvoer van Spaans product dat tegen prijzen werd afgezet die onder onze productiekost lagen. We hebben het over gewone sinaasappelen die ook het marktritme van onze bloedsinaasappelen vertragen."

Antonino Arcoria

Agricola Arcoria heeft een areaal van 110 hectare waarop het een breed assortiment aan bio-citrus teelt. 80% van de boomgaarden zijn heraangelegd met nieuwe vroege en late rassen. De rijke productie maakt een afzetkalender mogelijk die loopt van oktober tot en met mei: te beginnen met Miyagawa en Clemenrubi, vervolgens Newhall en Fukumoto, daarna van december tot en met april Tarocco Nucellare, Moro en Ippolito, en uiteindelijk Navel Powell en Valencia tot eind mei.

"De koopkracht van de gezinnen is met de pandemie drastisch gedaald, want de inflatie stijgt en het salaris van het gemiddelde Italiaanse gezin trappelt al 20 jaar ter plaatse. De kleine maten verkopen vooral goed in de supermarkten in het buitenland. In Italië daarentegen slaagt het citrus van de goede kalibers waar telers geen slecht geld voor hebben gekregen er niet in om ook mooie prijzen te maken in de winkel. Wij houden ons nog in stand omdat we zowel teler, groothandelaar en detailhandelaar zijn met een verkooppunt in het hart van Veneto, in het dorp Caselle di Altivole, in de provincie Treviso. Daar verkopen we ons fruit zonder tussenhandelaars, rechtstreeks van het veld naar de consument."

Het bedrijf werd in 1950 opgericht door grootvader Vincenzo Arcoria, vervolgens overgenomen door zijn zoon Antonino, en nu staat inmiddels de derde generatie ondernemers aan het roer. Door de jaren heen werden nieuwe percelen aangekocht en werd uiteindelijk besloten om volledig over te schakelen op bio, inclusief de 3 hectare groenteteelt, zomerfruit en olijfgaarden.

"De vraag naar biologische producten stijgt dankzij een groter bewustzijn van de gezondheidsvoordelen van onbehandelde natuurlijke producten. Met name sinaasappelen, die hier perfect geteeld kunnen worden, hebben geen gewasbeschermingsmiddelen nodig. Er zijn veel zaken veranderd sinds de oprichting van het bedrijf in 1950, die niet alleen betrekking hebben op de teelt zelf, maar ook op de commerciële dynamiek vanwege maatschappelijke ontwikkelingen."

De hoge kwaliteit van het citrus dat onder het merk Agrumepuro op de markt wordt gebracht, is het resultaat van veel ervaring, goede teeltpraktijken en respect voor het milieu. Op de percelen liggen geautomatiseerde irrigatiesystemen en het onkruid wordt op biologische wijze bestreden. Ook de bemesting gebeurt milieuvriendelijk, onder meer met groenbemesters. De fertigatie wordt aangestuurd door een complex systeem van software en hardware, dat nauwkeurig berekent hoeveel voedingsstoffen de bodem en de planten nodig hebben.

90% van het product wordt in Italië op de markt gebracht, terwijl de rest wordt geëxporteerd naar Frankrijk, Duitsland en Zweden.

"Onze kracht halen we uit de consistente aanvoer van een homogeen en hoogwaardig product. In onze faciliteiten verwerken we alleen maar fruit uit onze eigen boomgaarden. De online verkoop neemt toe, net zoals de directe verkoop aan gezinnen en groepsaankopen. Ook winkelketens kopen bij ons citrus in bulk in via ons online kanaal", besluit Arcoria.

Voor meer informatie:
Vincenzo Arcoria
Azienda Agricola Arcoria
Contrada Sferro
95047 Paternò (CT) - Italië
Tel: +39 393 8433714 
info@agrumepuro.com
www.agrumepuro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven