Ruud Tijssens, Agrifirm:

"Boer moet juist meer vrijheid krijgen om doelen te halen"

Het kabinet komt met ingrijpende maatregelen voor Nederlandse boeren, onder meer vanwege de verslechterde waterkwaliteit. De gevolgen van de maatregelen kunnen een forse impact hebben op het verdienmodel van de boer. Daarom is het belangrijk dat het kabinet doelen stelt, maar de aanpak aan de boer overlaat, zo stelt Ruud Tijssens, Group Director Public & Cooperative Affairs van Royal Agrifirm Group.

"De Nederlandse boeren en telers worden keer op keer geconfronteerd met de uitwerking van maatregelen. Het is voor veel boeren en telers onduidelijk welke doelen deze maatregelen precies dienen. En dat begint hen dwars te zitten. Het kost ze namelijk veel geld, en ze weten niet precies waarvoor ze het doen.

Boeren moeten bijvoorbeeld hun stalsystemen aanpassen, of als er waterproblemen zijn moeten zij zones rondom waterwegen anders inrichten. Dit zijn allemaal beleidsdoelen die beperkend zijn voor de boeren en veel kosten met zich meebrengen.

Daarom is het belangrijk dat het kabinet hele concrete doelen stelt die de boer zelf kan invullen. De uitstoot van ammoniak in stallen moet bijvoorbeeld omlaag. Dan kan het kabinet allerlei stalsystemen voorschrijven, óf een sensor ophangen in de stal en handhaven op basis van die gemeten waarden. Het doel stelt de overheid, en de invulling en verantwoordelijkheid ligt bij de boer.

Als we willen dat boeren en telers daadwerkelijk een oplossing gaan leveren, zullen we heel snel naar een ander systeem moeten. Het kabinet moet daarom hele concrete doelen stellen en de boer en teler handelingsperspectief bieden. Daarmee geeft het kabinet vertrouwen aan de boeren. Bij dat alles is het cruciaal dat de overheid ook het verdienmodel van de boer niet uit het oog verliest, en daar een helpende hand bij gaat leveren. "

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven