Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Actie voor 3FM Serious Request:

Chef Christian Weij en Lekker Lupine werken samen voor duurzaam kerstmenu

3FM Serious Request zamelt dit jaar geld in voor het Wereld Natuur Fonds via de actie #LetItGrow. Met het geld helpt het Wereld Natuur Fonds de regenwouden van Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen. Gebieden die als een groen schild voor de aarde dienen en klimaat verandering tegen gaan. 3FM benaderde Lekker Lupine om bij te dragen aan deze actie, immers kan lokale lupine het antwoord zijn op de soja import van ver? Natuurlijk past in deze tijden dan een actie om zelf thuis aan de slag te gaan met het bereiden van een duurzaam feestdagen menu. Marieke Laméris van Lekker Lupine meteen enthousiast. Marieke benaderde chef Christian Weij van Het Smaakpark Ede en van het één kwam het ander…

Actie: Christian Weij’s Feestdagen recept met de lokale lupinebonen
Christian Weij van Het Smaakpark Ede ontwikkelde speciaal hiervoor een heerlijk en verantwoord menu. Vanaf 14 december kan je via de actiewebsite van 3FM doneren voor het recept van een duurzaam feestmenu met natuurlijk de lokale lupineboon als ingrediënt. 3FM heeft filmopnames gemaakt zodat je kan zien hoe Christian het menu voorbereidt en serveert.

Menu met lupine voor de feestdagen voor 3FM #LetItGrow door Christian Weij

  • Voorgerecht vegan: gerookte bietentartaar met krokante lupine, pastinaakschillen, rode ui pickles, en mosterd
  • Hoofdgerecht vegan: groene koolrolletjes gevuld met lupinehumus, ui en knoflook, knolselderijpuree, geroosterde pastinaak, veldsla en geroosterde uiensaus
  • Hoofdgerecht vlees: gestoofde gans met knolselderijpuree, geroosterde pastinaak, veldsla en geroosterde uiensaus
  • Nagerecht vegan: gebakken peren met honing-havermout crumble en pastinaakcrème.

In alles wat Christian ontwikkelt gaat het over duurzaamheid; hij wil via het onlangs geopende Smaakpark (kookschool, restaurant, foodlab) mensen inspireren om daar ook over na te denken en te laten proeven en leren via zijn beroemde fermentatie workshops hoe lekker dat kan zijn. Een duurzaam kerstmenu met de lupinebonen van Lekker Lupine passen dan ook perfect bij de 3FM actie; het hele verhaal klopt. Van Boer tot bord.

Lekker Lupine onderdeel van de oplossing
#LetItGrow past helemaal binnen de missie van Lekker Lupine. Regenwouden worden veelal gekapt voor de teelt van soja voor humane consumptie en diervoeding.  Lupine teler André Jurrius van ekoboerderij de Lingehof en initiatiefnemer Lekker Lupine: "Met Lekker Lupine kunnen we bijdragen aan het sojavraagstuk en de eiwittransitie. Met Lekker Lupine zijn we onderdeel van de oplossing. Lupine kan goed in Nederland geteeld worden. Daarnaast draagt de teelt bij aan het versterken van de biodiversiteit en de bodemgezondheid. Voor soja is de teelt wat lastiger in het Nederlandse klimaat. Bovendien passen lupinebonen, die vergelijkbaar zijn met soja qua eiwitten en andere voedingsstoffen passen perfect in een meer plantaardig dieet. De lupineboon is in de Nederlandse keuken nog relatief onbekend, maar daar hebben we het laatste jaar met Lekker Lupine al wat verandering in gebracht. De missie van Lekker Lupine is om de lokaal en biologisch geteelde boon op ieders bord te krijgen door in te zetten op het in balans vergroten van de teelt én afzet in een eerlijke en transparante voedselketen. Kortom, Een Gouden Boon met veel potentie. Het is daarom ook geweldig dat Christian de lupineboon omarmt en we samen deze actie voor 3FM #LetItGrow kunnen opzetten. Een win-win voor iedereen", aldus André. 

Waar zijn de lupinebonen van Lekker Lupine te koop?
Een vaag die Lekker Lupine vaak krijgt: zijn jullie bonen al te koop? Ja, gelukkig wel. Lekker Lupine is op dit moment echter nog niet zichtbaar op de labels. De bonen worden in glazen potten verkocht, kant- en klaar voor gebruik. De (biologische en biodynamische bonen) zijn te koop onder verschillende labels in deze supermarkten:

  • Ekoplaza
  • Odin
  • Onder het Smaakt label bij sommige Albert Heijns, Jumbo’s, Coop’s

Voor meer informatie: www.lekkerlupine.nl en de actiewebsite van 3FM

Publicatiedatum: