Welmoed Deinum op herhaling in RTL4-programma

Humberto Tan tot zijn enkels in de biodynamische koeienvlaai

Tholen - De biodynamische boerin Welmoed Deinum zat gisterenavond weer aan tafel bij Humberto. Ze was op 10 oktober al te gast bij het RTL4-programma en toen beloofde de presentator een keertje langs te komen bij Welmoed. Hij werd in een ochtendje bijgepraat over het reilen en zeilen op de boerderij en toen hij tot zijn enkels in de koeienvlaai stond besloot hij dat ze nog een keer langs moest komen in zijn programma. Na de uitzending deed hij met Welmoed haar karakteristieke dansje. Deze plaatste ze al snel op haar Instagram: 'Als afsluiter een heerlijk dansje!'

Een still uit de video met het dansje

Haar vorige 'optreden' in Humberto leverde duizenden nieuwe volgers op Instagram op (tijdens de uitzending alleen al van 25.000 naar 46.000). Inmiddels zijn het er meer dan 53.000. "Een groter R-getal bestaat niet, dan dat jij had", aldus Humberto met een knipoog. Tijdens zijn bezoek viel hem op dat er verschillende rassen koeien rondliepen. Welmoed legt uit dat ze vooral Friese koeien houden, maar ook wat Blaarkoppen en MRIJ. Op haar boerderij past met name een compacte koe die wat kortere hoorns heeft. "Dit past heel goed op onze grondsoorten. Het kan best wel nat zijn. Deze past qua gewicht en formaat goed." De MRIJ is eigenlijk te groot voor de grondsoort van de boerderij van Welmoed. De Friese koe is ook nog eens een dubbeldoelkoe.

Biodynamisch?
Daarna krijgt ze van Humberto de kans om wat uitleg te geven over de biodynamische werkwijze. Ze omschrijft dit als 'een stukje extra op biologisch'. De koeien houden de hoorns, het zit nog een stukje dichter bij de natuur. We proberen het natuurlijke gedrag van de koeien meer ruimte te geven. We hebben verplichte, langere weidegang. Ook hebben ze meer ruimte in de stal nodig. Dit zijn dus eisen die wij bovenop biologisch hebben.

Ingekuild gras op tafel
Na de graszode met mest van de vorige keer heeft Welmoed weer een 'stukje boerderij' bij; ingekuild gras. "We willen de koeien natuurlijk zo lang mogelijk in het grasland houden. Maar op een gegeven moment gaat dat niet meer. Daarom maaien we wintervoer.
"Dit ruikt sterk!", aldus Humberto nadat hij er aan geroken heeft.

Hij is onder de indruk van hoe serieus ze bezig is met het ecocysteem. Welmoed: "Het is heel belangrijk dat de koe buiten komt en dat de koe blijft bestaan. Rondom de koe, in de mest en de bodem komt heel veel leven voor. Daar profiteren ook andere dieren van." Een 'sleutelsoort' dus, concludeert Humberto. Welmoed: "Een hele bron van leven er omheen en daar genieten wij altijd van."

Humberto vraagt haar daarna: "Wat maakt dat je werk zo vrolijk makend is? Elke dag laat je dat zien." Welmoed: "Je bent buiten, eigen baas, niemand die er wat van vindt als ik in korte broek loop." Vooral de variatie in de dagen. "Er gebeuren heel veel dingen en daar geniet ik heel veel van. Je bent lekker buiten bezig, kunt lekker jezelf zijn."

Dolf Jansen, de cabaretier is ook te gast bij Humberto in de uitzending, vraagt zich af of deze manier van boeren veel breder ingezet kan worden. Welmoed: "Ik denk het wel. Je moet wel als boer zijnde heel erg omschakelen, zelf ook. De consument moet ook omschakelen. je krijgt een heel ander systeem, de melk wordt ook duurder. We voeren ook helemaal geen granen en krachtvoer om een stukje CO2-reductie tewerkstellen. Je krijgt wel minder melk." 

Ook van topchef Joris Bijdendijk krijgt ze nog wat complimenten, hij geeft aan dat koeien van een boerderij zoals die van Welmoed hele mooie melk geven om authentieke Nederlandse kazen te maken. Hij hoopt dat ze andere boeren kan inspireren.

"Wij hebben er veel plezier in en dat gun ik andere boeren eigenlijk ook", besluit Welmoed. Humberto sluit het item als volgt af: "Heel mooi hoe je met liefde en passie praat over je bedrijf."

Klik hier om de aflevering terug te kijken (item met Welmoed start op 21:43).

En hier voor het Instagram-account van Welmoed. Het Biojournaal-artikel over de eerdere uitzending is hier te vinden


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.