"Eigenlijk is het een heel leuk spel, elke dag weer!"

BD-boerin Welmoed Deinum bij Humberto op RTL4

Tholen - Mooie aandacht voor de biodynamische landbouw gisterenavond in RTL4-programma Humberto. Hierin was Welmoed Deinum te gast, gehuld in haar karakteristieke korte broek. "Ik mocht als mezelf komen", zo verklaart ze haar outfit in de uitzending. Welmoed runt op haar 27ste een boerderij en deelt alles daarover aan haar volgers op Instagram. Tijdens en na de uitzending heeft ze er duizenden volgers bij gekregen (account: Welmoeddeinum). De biodynamische en biologische boeren hebben er dus duidelijk een ambassadeur bij. Presentator Humberto Tan gaf aan het eind van het gesprek al aan dat ze tijdens haar verhaal 6000 nieuwe volgers had mogen verwelkomen. 

Welmoed in gesprek met Humberto Tan voorafgaand aan de uitzending.

'The day after' 
Welmoed reageert 'the day after' aan de telefoon met evenveel enthousiasme als in de uitzending (met een ietwat schorre stem, omdat ze ook vandaag weer gewoon om half 5 opgestaan is). "Het was superleuk! Echt een heel bijzondere ervaring." Welmoed werd anderhalve week geleden door Kirsten Westrik benaderd. "Zij werd zelf heel blij van mijn posts op Instagram en liet deze ook aan Humberto zien. Die was ook meteen overtuigd. Het was echt een heel leuke avond. Ik heb naderhand ongelooflijk veel appjes en reacties gekregen. Dit alles is heel luxe eigenlijk. Het voornaamste doel dat ik met mijn account heb is te laten zien wat we doen en wat het biodynamisch en biologisch boeren inhoudt."

Over het item
Humberto noemt Welmoed in de uitzending 'een regelrechte sensatie op Instagram'. Hij behoort zelf ook tot haar volgers. Voordat ze zelf aan het woord komt worden wat clips getoond die ze op Instagram gedeeld heeft, waarin ze dansend te zien is op diverse plekken op de boerderij. "Iedereen begint meteen te lachen als ze je zien dansen en bewegen", aldus Humberto. "Dat is leuk om te zien", reageert Welmoed. 

Het enthousiasme spat er van af wanneer ze vertelt over de biodynamische boerderij in het Friese Sondel, waar ze 80 koeien en 170 kippen houden. Ze vormt een hecht team met haar ouders. Tijdens een rondreis in Australië kwam voor haar het besef dat ze het ouderlijke bedrijf wilde overnemen. "Ik ben geboren in een biologisch gezin en ik weet eigenlijk niet beter. Biologisch is de toekomst, in mijn ogen." De kringloop op haar boerderij is sluitend. Ze deelt dit alles dan ook met veel plezier. "Het biologische verhaal mag wat meer verteld worden."

Welmoed wil heel graag het verhaal rond het boerenleven vertellen. "Voor ons is het heel simpel, maar het is ontzettend leuk om het te laten zien en de wereld in te gooien." Ze vertelt desgevraagd dat ze prima rond kan komen. "Een goed belegde boterham zelfs, omdat we biodynamisch zijn en alleen gras voeren. Wij kunnen alles wat groeit en bloeit en waar de koeien ons mee helpen, daar kunnen wij eigenlijk van melken. De koeien produceren minder melk, maar de kostprijs is wel lager. De natuur doet zijn werk en wij spelen daarmee met onze koeien. Eigenlijk is het een heel leuk spel, elke dag weer!"

Ze had ook een graszode met wat mest bij. Hiermee gaf ze toelichting over het belang van bodemgezondheid. Humberto bekijkt het stuk gras ook van dichtbij. "Het ruikt niet naar mest! Fantastisch!" Welmoed: "Dit is de trots van onze boerderij."

Humberto vervolgt: "Eigenlijk ben je gewoon een ambassadeur van het boerenbedrijf." Welmoed: "Ik wil het verhaal vertellen, daar ben ik een jaar geleden mee begonnen en dat is ontzettend leuk om te doen. Dat probeer ik dus ook uit te stralen." 

De RTL-presentator heeft beloofd om een keertje langs te gaan bij Welmoed en haar een dagje te volgen op de boerderij (compleet met een dansje en speurtocht naar een koeienvlaai). 

Klik hier om de aflevering van Humberto te bekijken (vanaf 7:51 in de uitzending, tot 18:40). 

Voor meer informatie: www.graasboerderij.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven