Microben niet als vijand, maar als een symbiotische partner

Het boek 'Dankzij de microben', geschreven door Marc-André Selosse, is op 10 november verschenen. Microben worden vaak vooral geassocieerd met ziekte en verval. Toch spelen ze een essentiële rol: alle levende organismen, plant, dier en mens zijn innig afhankelijk van microben die bijdragen tot hun voeding, hun ontwikkeling, hun immuniteit of zelfs hun gedrag. Planten, dieren en mensen zijn altijd verweven in een netwerk van microbiële interacties en danken hun functioneren mede aan de microben.

 • Dankzij de microben is een populair-wetenschappelijke boek. Het levert een zeer leesbaar en compleet overzicht.
 • Geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is naar de vele facetten die microben in zich dragen en hoe ze met elkaar verbonden zijn.
 • Selosse presenteert zijn enorme kennis met een vlotte pen en doorspekt zijn verhaal met anekdotes en wetenswaardigheden.
 • Selosse laat zien hoe ons bestaan bepaald wordt door microben en hoe elk levend wezen daar een innige symbiose mee aangaat.

De strekking van het boek is dat microben niet ten alle tijden bestreden moeten worden, maar dat microben ook onze bondgenoten zijn en deel uitmaken van het totale ecosysteem.

Marc-André Selosse schrijft op een precieze manier, jargon weigerend, in een elegante stijl. Zijn overzicht is compleet en getuigt van een bewonderingswaardige brede algemene kennis.
Daarbij heeft dit werk als extra verdienste: Het bevat nooit iets saais en het zal je, hoe goed je ook ingevoerd bent in deze materie, absoluut verbazingwekkende of nieuwe feiten leveren.

De inhoud van het boek
Eerst beschrijft Selosse hoe de symbiose tussen microben en planten is waargenomen, hoe die symbiose heeft geresulteerd in nieuwe eigenschappen en hoe die het functioneren van elke symbiotische partner beïnvloeden.

Daarna ontcijfert hij de buitengewone symbiotische aanpassingen van dieren, zowel op het land als in het water.
Vervolgens beschrijft Selosse onze eigen microbiële metgezellen: de menselijke microbiota en zijn alomtegenwoordige en soms onverwachte bijdragen.

Tot slot demonstreert hij de rol van microbiële symbioses in ecosystemen, in de evolutie van het leven en de culturele en voedingspraktijken van beschavingen. En, als een echte Fransman, illustreert hij dat aan de hand van de productieprocessen van culinaire geneugten als wijn, kaas en bier.

Kortom
Dankzij de microben toont de samenhang tussen alle vormen van leven op microbieel niveau. Microben zijn geen ongewenste kostgangers, maar noodzakelijke en wonderkrachtige organismen. Ze zijn belangrijk voor elke vorm van ontwikkeling en evolutie en zijn onze bondgenoten in een welvarend en robuust ecosysteem.

Inhoudsopgave

Inleiding

 1. Microben en wortels: schimmels voeden planten
 2. Klein beschermt groot: microben maken de plant
 3. Eén plus één is meer dan twee: symbiose als motor van innovatie
 4. Complexe koeien en andere herbivoren
 5. Dierenmanieren in zee: aanpassen met microben
 6. Plug-ins om te eten: insecten en microben
 7. Mens in de macht van microben (1): nergens zonder microbiota
 8. Mens in de macht van microben (2): niets zonder microbiota
 9. Microben in cellen: ademhaling en fotosynthese
 10. Tegen eenzaamheid en parasitisme: mechanismen voor behoud van symbioses
 11. Verre, vreemde en onverwachte bondgenoten: nuttige ziekten
 12. Mutualisten van bord en glas (1): wijn, bier en kaas
 13. Mutualisten van bord en glas (2): de oorsprong van moderne voeding

Samenvattend: Zien wij slechts het omhulsel?

Over de auteur
Marc-André Selosse is een gerenommeerde wetenschapper op het gebied van microben, ecologie en evolutie. Hij is als mycoloog verbonden aan het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Parijs en in zijn onderzoek richt hij zich op wederzijds voordelige associaties (symbiose) met schimmels. Als hoogleraar doceert Selosse aan verschillende universiteiten in Frankrijk alsook in het buitenland.

Boekgegevens
Auteur: Marc-André Selosse
376 pagina's, € 22,50
Vonk Uitgevers (voorheen Uitgeverij Jan van Arkel)
ISBN: 9789062245482


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven