Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoge verwachtingen voor kaki’s

Tevredenstellend seizoen voor pitloze druivenrassen in Sicilië

De Siciliaanse telersorganisatie Ecofarm heeft nog maar net het steenfruitseizoen afgesloten, namelijk op 13 oktober, maar is nu al volledig klaar om de markt te veroveren met het herfstfruit.

Rocco Patrì

"We zijn aanpassingen aan het doen aan de structuur van ons bedrijf om elk proces nog efficiënter te maken. Toch zijn we redelijk tevreden over wat we het voorbij jaar hebben gepresteerd, althans op teeltgebied", vertelt Rocco Patrì, voorzitter van de telersorganisatie.

De druivenoogst loopt op zijn einde
"De Italia-druiven waren van uitstekende kwaliteit en ze zijn er volledig in geslaagd om onze belangrijkste handelspartners in Noord-Italië en in Europa, vooral in Frankrijk, tevreden te stellen. Om tegemoet te komen aan de smaak van de Scandinavische landen zijn we ook begonnen met de teelt van de pitloze Crimson-druif. De toekomst van de Europese druiventeelt lijkt zich immers steeds meer te bewegen in de richting van pitloze variëteiten."

Crimson is een middellate, roodpaarse druif die op Sicilië tot ver in de herfst wordt geoogst. De druif valt zeer goed in de smaak bij de consument. Door de dikkere schil is Crimson uitstekend houdbaar. De druiven hebben een langwerpige vorm, een intense kleur, stevig en knapperig vruchtvlees en een uitstekende smaak.

"Veel van onze zakelijke contacten die actief zijn op de verschillende Italiaanse markten bevestigen de groeiende trend in de consumptie van pitloze rode druiven. Dit betekent dat de consument ook Crimson begint te herkennen en waarderen. Wij zijn alvast klaar om in te spelen op deze voor ons nieuwe uitdaging. Het seizoen sluiten we af met telersprijzen van rond de € 0,80 per kilo, maar nu zijn we echt wel aan de laatste weken bezig", vertelt de voorzitter.

Veelbelovend seizoen voor de kaki
Sinds ongeveer 6 jaar brengt Ecofarm kaki's op de markt. De resultaten zijn steeds zeer goed geweest en dit stelt het bedrijf in staat het aanbod uit te breiden. De kaki’s zijn beschikbaar van half oktober tot en met december of zelfs eind januari.

"Deze week komen we al op volle snelheid met de kaki-oogst", legt Patrì uit. "In de afgelopen jaren hebben we een aantal technieken ontwikkeld die ons in staat hebben gesteld om standaardmaten te verkrijgen die kunnen concurreren met het Spaanse fruit. We hebben dat moeten doen omdat de maten die onder de minimumnormen liggen, ondanks hun goede smaak, geen markt vinden. Met de standaardmaten hebben we daarentegen vorig seizoen een prijsniveau behaald van gemiddeld € 0,60 per kilo."

"Vooral dit jaar hebben we dankzij de grote temperatuurverschillen fruit met een uitstekende kleur en we verwachten ook een hoge brixgraad. We zijn er zeker van dat er ook dit seizoen veel vraag zal zijn naar onze kaki’s en dat we er goed ons brood mee zullen verdienen. Met een areaal van 30 hectare zullen we aan alle vraag kunnen voldoen. Maar eerst moeten we zeker nog enkele dagen wachten om de prijzen vast te kunnen stellen", besluit de voorzitter.

Voor meer informatie:
Rocco Patrì
O.P. Eco Farm s.r.l.
Sede Legale: Viale della Regione, 232
93100 Caltanissetta (Italië)
+39 (0)934 921558
[email protected]
www.ecofarmitalia.com

Publicatiedatum: