Sven Ziegler van Kipepeo Bio und Fair:

"Fair Trade biologische avocado's zonder kunstmatige irrigatie uit Oeganda"

'Trade not aid' oftewel 'verandering door handel' is het motto van de firma Kipepeo Bio & Fair uit Frickenhausen. Sinds 1999 importeert Kipepeo uitsluitend fairtrade- en gecertificeerde biologische producten van coöperaties van kleinschalige telers in landen als Tanzania, Oeganda, Indonesië en Thailand. Sven Ziegler sprak over het huidige avocado-seizoen in Oeganda, de impact van Corona op de productie en het standpunt van Kipepeo over de wet op de toeleveringsketen.

Avocado's zonder kunstmatige irrigatie uit Oeganda
Kipepeo ontvangt twee avocado-variëteiten uit Oeganda: Hass en Jumbo. "Het bijzondere van onze avocado's is dat ze, zoals al onze producten, uitsluitend afkomstig zijn van kleinschalige gemengde landbouw en niet van grootschalige plantages zoals veel avocado's. Vanwege de vaak negatieve waterhuishouding bij de productie van avocado's, zien sommige consumenten nu af van de aankoop van avocado's. Voor die productie worden vaak bossen gekapt, waardoor de toch al schaarse grondwatervoorraden nog extra onder druk komen te staan. Onze gemengde teelt wordt niet kunstmatig geïrrigeerd; dat gebeurt uitsluitend via regenwater. Bovendien wordt de CO2-uitstoot die door het vervoer van ons fruit wordt veroorzaakt, voor 100% gecompenseerd. Zo kunnen klimaatbewuste consumenten met een gerust geweten van ons fruit genieten."

Speciale kwaliteit avocado's
Eerlijke handel en biologische certificaten behoren tot de belangrijkste aspecten, zegt Ziegler: "Zoals al onze vruchten zijn de avocado's zongerijpt en zijn ze niet dagenlang op zee. Ze liggen binnen een paar dagen bij de winkeliers in de schappen. Aangezien de bomen door de kleinschalige telers ter plaatse worden gekoesterd en verzorgd, gaat het om een zeer natuurlijke teelt die door de EU biologisch en "Fair for Life" is gecertificeerd. Onze producten uit Oeganda zijn afkomstig van meer dan 300 gecertificeerde telers met wie we al jaren samenwerken volgens de richtlijnen van de eerlijke handel."

Grote problemen door 2020 lockdowns
"Vorig jaar hadden we problemen met gestegen vrachtprijzen en onzekerheden over de vrachtruimte. Bovendien waren sommige chauffeurs niet vóór de avondklok in het pakstation en werden zij aangehouden op politiebureaus. Ons personeel kon niet met het openbaar vervoer naar de projecten reizen omdat dit volledig was stilgelegd als gevolg van de pandemie. Al deze mensen hebben echt veel op zich genomen. Tegelijkertijd waren de telers ook zeer dankbaar omdat zij een stabiele markt hadden en dienovereenkomstig betrouwbare inkomsten dankzij de export die de hele tijd doorging." Ziegler is ook enthousiast over het feit dat de projecten ondanks alle problemen hun goederen continu kunnen leveren. We hebben elke week zonder onderbreking goederen uit Oeganda ontvangen."

De klanten van Kipepeo zijn biologische groothandelaren uit de hele DACH-regio, van waaruit de goederen dienovereenkomstig op de biologische markten worden gedistribueerd.

Standpunt over de Supply Chain Act
Ziegler juichte de Supply Chain Act toe, maar zei tegelijkertijd dat deze niet ver genoeg gaat: "Wij hebben met het Forum Fairer Handel nadrukkelijk campagne gevoerd voor de LkSG. Ik vind dat wij in Europa onze verantwoordelijkheid moeten nemen voor de ontwikkelingslanden. Wij kunnen onze ogen niet sluiten voor de vaak moeilijke arbeidsomstandigheden daar. Wij hadden graag gezien dat Duitse bedrijven nog meer verantwoordelijkheden zouden krijgen voor de Afrikaanse regio, zodat ecologische beginselen en eerbiediging van de mensenrechten ter plaatse worden gewaarborgd. Dat is de reden waarom Kipepeo bestaat, omdat wij de plaatselijke bevolking in gedachten hebben en het voor ons belangrijk is dat zij een eerlijk aandeel in onze handel heeft. Het zou natuurlijk mooi zijn als alle bedrijven dit vrijwillig deden. Maar aangezien dat niet het geval is, juichen wij het LkSG ten zeerste toe, hoewel het, zoals ik al zei, consequenter zou moeten worden uitgevoerd."

Voor meer informatie:
Sven Ziegler
Kipepeo bio & fair GmbH
Max-Eyth-Straße 17
D-72636 Frickenhausen
+49 (0)7022 24 93 940
sven.ziegler@kipepeo.com
www.kipepeo.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven