23 september uitgeroepen tot EU Organic Day

Vandaag hebben het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie een gezamenlijke verklaring ondertekend waarbij 23 september officieel wordt uitgeroepen tot EU-Organic Day.

Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe, was aanwezig bij de ondertekeningsceremonie en zei: "De Organic Day van de EU is de ideale gelegenheid om de balans op te maken van de prestaties van Europa met het oog op de verwezenlijking van zijn doelstelling om tegen 2030 25% van het areaal biologisch te beheren, van tendensen in de consumentenvraag, van het bewustzijn inzake biologisch in de toeleveringsketen en van de tenuitvoerlegging van het biologisch actieplan van de EU. Als Europese biologische beweging kijken wij uit naar de samenwerking met de betrokken instellingen en belanghebbende partijen en met alle lidstaten en regio's om deze EU Organic Day tot een succes te maken. Ik dank alle biologische marktdeelnemers en wens u een gezonde, ecologische, eerlijke en zorgzame EU Organic Day."

"Maak optimaal gebruik van nieuwe GLB"
De voorzitter van de biologische vereniging voegde er echter enkele waarschuwende opmerkingen over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) aan toe: "Deze EU Organic Day maakt deel uit van het Europees biologisch actieplan dat door onder meer de lidstaten ten uitvoer moet worden gelegd via hun nationale strategische plannen voor het GLB. Als biologische sector roepen wij de lidstaten op optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die het nieuwe GLB biedt om de ontwikkeling van hun nationale biologische sector te ondersteunen. Het is tijd om biologische landbouwers en conventionele landbouwers die overschakelen op biologische landbouw naar behoren te belonen voor de voordelen die zij de natuur en de samenleving opleveren, en om bedrijfsadviseringssystemen die gericht zijn op biologische en andere agro-ecologische praktijken, naar behoren te financieren."

"IFOAM Organics Europe heeft een rapport gepubliceerd met een overzicht van de nationale begrotingsbehoeften om 25% biologische grond te bereiken, waaruit duidelijk blijkt dat de meeste lidstaten hun GLB-begroting voor biologische landbouw moeten verhogen als de EU haar doelstelling van 25% wil halen."

Feest in stijl
Eduardo Cuoco, directeur van IFOAM Organics Europe, zei: "We zijn erg blij met deze dag waarvoor het belangrijk is om nationale, regionale en zelfs lokale actoren erbij te betrekken, wil deze dag een succes en een viering van de sector worden. Samen met onze leden zullen wij de coördinatie op ons nemen om deze dag in heel Europa te vieren en te laten zien dat de biologische landbouw erin slaagt de Europese landbouw te regenereren en landbouw en natuur met elkaar te verzoenen". De directeur voegt eraan toe: "Volgend jaar zullen we ervoor zorgen dat we het feest in stijl vieren: naast de eerste EU Biologische Dag zullen we ook de 20e verjaardag van IFOAM Organics Europe vieren."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.