Kenneth Meyer, Natural Tropic

"Spaanse mango's moeten beter bij de consument tussen de oren komen"

Tholen - Het seizoen van de Spaanse Osteen-mango's is dit jaar vroeg van start gegaan. "De productie is dit jaar ongeveer gelijk, hooguit iets groter dan vorig jaar", vertelt de Nederlandse sales manager Kenneth Meyer, die al jaren voor het teelt- en exportbedrijf Natural Tropic in Malaga werkzaam is.

"De start was niet eenvoudig. Er zijn veel importmango's uit zowel Brazilië, Israël, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico op de markt. Voor de Spaanse mango's hebben we een wat hogere prijs nodig en daar moeten de mensen traditiegetrouw even aan wennen, maar inmiddels begint de verkoop goed te lopen", vertelt Meyer.

"De Spaanse Osteen-mango's zijn die meerprijs van een paar euro namelijk dubbel en dwars waard. Alleen kennen nog veel mensen de Spaanse mango's niet. Niet alleen op onze exportmarkten, maar ook in Spanje zelf kunnen de lokale mango's nog wel wat marketing gebruiken. Wanneer mensen de smaak van de Spaanse mango's gaan herkennen, dan ben ik ervan overtuigd dat er nog veel rek zit in de consumptie."

De prijs van de Osteen-mango's voor de maten 6 en 7 ligt momenteel tussen de 7 en 7,50 euro en de prijzen van de maten 8 t/m 12 tussen de 7,50 en 8 euro. Osteen is als hoofdvariëteit het paradepaardje van de Spaanse mangotelers, later in oktober komt ook de Keitt op de markt en daarnaast worden in Spanje ook de variëteiten Kent en Irwin geteeld.

Natural Tropic biedt zowel biologische als conventionele mango's aan. "Momenteel verloopt de verkoop van de bio-mango's nog wat stroever, maar als het seizoen wat meer op gang komt en Israël van de markt gaat, zal dat ook beter gaan lopen", verwacht de sales manager.

Deze week start het bedrijf eveneens het cherimoyaseizoen op, zowel conventioneel als bio. "De volumes zijn beter dan vorig jaar. De kwaliteit ziet er goed uit. Wanneer het weer in de komende maanden goed blijft, gaan we een mooi seizoen tegemoet", verwacht Kenneth. "Prijzen liggen nu op een niveau rond de 2,50 euro per kilo af-Spanje, maar dat zijn startprijzen en die zullen naar gelang het seizoen vordert wel wat zakken."

Cherimoya's zijn duidelijk een product in opkomst voor de Spaanse producent. "Een paar jaar geleden ging dat met doosjes tegelijk, nu met pallets. Het is wel een gevoelig product, dus de keten moet wel goed kloppen om het de cherimoya's zo vers mogelijk elders in Europa af te leveren. We zoeken voor de cherimoya's met name nog wat meer bio-afzet", vertelt Kenneth. 

Last but not least zal eind september ook het Spaanse seizoen voor de Greenskin-avocado's aanvangen. "De laatste jaren hadden we niet een al te groot volume tot onze beschikking, maar waren de prijzen wel goed. We gaan zien wat het nieuw seizoen ons zal brengen", besluit Kenneth.

Natural Tropic is standhouder op de Fruit Attraction in Madrid: Hal 10, stand H01A.

Voor meer informatie:
Kenneth Meyer
Natural Tropic S.L.
C/Juan Gris 20 P.I. La Pañoleta. Vélez-Málaga, Spanje
T +34 952507709
M +34647166401
kenneth@naturaltropic.es    
www.naturaltropic.es 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven