Zuid-Afrika: Biologische citrusteler bespaart 2,6 miljoen kg CO2 per jaar

André en Madaléne Spangenberg telen op hun boerderij Groenheuwel in Zuid-Afrika al sinds 2001 op grote schaal biologische sinaasappelen, grapefruit, mandarijnen en citroenen voor Eosta / Nature & More. Ze zijn genomineerd voor de Climate Change Award, omdat ze dankzij de biologische teeltmethode minder CO2-emissie veroorzaken en meer koolstof opslaan in de bodem. Bovendien heeft André in 2020 maar liefst 2.775 zonnepanelen geïnstalleerd op zijn land, waarmee hij 2.393 MWh aan energie produceert. Zijn grote pakhuis draait hiermee grotendeels op zonne-energie.

André Spangenberg (tweede van rechts) met medewerkers  

Totale besparing: 2,6 miljoen kg CO2 per jaar
Soil & More Impacts in Hamburg heeft berekend dat de teelt van biologisch citrusfruit door Groenheuwel voor Eosta in 2020 ongeveer 280.000 kg CO2 heeft bespaard ten opzichte van conventionele teelt, en dat puur in de teelt. De besparing op het elektriciteitsgebruik, die gelijk staat aan 2,3 miljoen kg CO2, komt daar nog bij. In totaal bespaart Groenheuwel dus zo’n 2,6 miljoen kg CO2-emissie per jaar ten opzichte van een "reguliere" teler.

Uitslag tijdens COP26
Begin november, tijdens het COP26 klimaatoverleg, worden de winnaars van de Eco-Logic Awards bekendgemaakt. Er zijn ook finalisten in andere categorieën zoals natuurbescherming en afvalreductie.

Voor meer informatie: www.eosta.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven