Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: Biologisch zachtfruit is schaars, bio-komkommers nauwelijks verkrijgbaar

Circa de helft van de biologische zachtfruit- en komkommeroogst in Duitsland is mislukt. Ook de aanbodsituatie bij steenfruit – abrikozen, kersen en pruimen – en bij bio-peren is moeilijk. Aldus meldt het 'Bundesverband der obst-, gemüse- und kartoffelverarbeitenden Industrie' (BOGK) in Bonn.

"Voor de verwerkers is dit een echte catastrofe", zegt BOGK-directeur Christoph Freitag. "Veel bedrijven zullen hun geplande productiehoeveelheid niet bereiken. De producten worden schaars."

De situatie wordt dit jaar bijzonder aangescherpt, omdat er geen reserves meer beschikbaar zijn. Want bij bio-komkommers blijft de oogst al voor het vierde jaar op rij achter bij de planningen. Daarnaast heeft hevige lokale regenval hele oogsten vernietigd. Plantenziektes zoals meeldauw bij komkommers worden sterk in de hand geholpen door het weer en kunnen in de biologische teelt niet bestreden worden.

Fruit in bio-kwaliteit was ook vorig jaar al schaars. Debet hieraan zijn de herhaaldelijke droogteperiodes. "De klimaatverandering is er", zegt Christoph. "Bij de fruitoogst is er geen mogelijkheid om een sterke vorst tijdens de bloeiperiode of aanhoudende droogte tijdens de rijpingsperiode te compenseren. Helaas komen deze extreme weersomstandigheden vaker voor." In het lopende jaar hebben aanvankelijk sneeuw en kou en later hitte en droogte in de hoofdteeltgebieden in Zuidoost-Europa en Latijns-Amerika het vooral de kwetsbare frambozen, bramen en blauwe bessen moeilijk gemaakt.

De gevolgen zijn buitengewoon hoge prijsstijgingen: Abrikozen en blauwe bessen kosten 30–50% meer dan vorig jaar, de prijzen voor frambozen en bramen hebben zich meer dan verdubbeld. Daar zullen ook de handel en consumenten het mee moeten doen, aldus het BOGK. Maar juist in de bio-sector is de kans groot dat de consumenten daartoe bereid zijn. Want volgens actuele onderzoeken wenst de meerderheid van de consumenten duurzame en kwalitatief hoogwaardige levensmiddelen. Biologische teelt en hoge milieunormen horen naast de prijs tot de belangrijkste criteria bij de levensmiddelaankoop. (Bronnen: BMEL (2020): Ökobarometer 2019, enquête over de consumptie van bio-levensmiddelen; Verbraucherzentrale Bundesverband (2021): consumentenmeningen over duurzaamheid in de levensmiddelproductie.)

Voor meer informatie:
Bundesverband der obst-, gemüse und kartoffelverarbeitenden Industrie e.V
Büro Bonn
Von-der-Heydt-Straße 9
53177 Bonn
+49 228 93291-0
info@bogk.org 
www.bogk.org 

Europa-Büro Brüssel
47–51, Rue de Luxembourg
B-1050 Brüssel
+32 2 2829446

Publicatiedatum: