Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Familie van den Bergh verruilde koeien voor biologische geiten

Tholen - Ze wilden iets totaal anders gaan doen. Dat is gelukt. Vier jaar geleden maakten de 70 koeien van familie van den Bergh in Bleskensgraaf plaats voor zo’n 600 biologische melkgeiten.

Familie van den Bergh

Op 24 augustus 2017 kwamen de eerste gangbare lammeren de stal in. Na een half jaar voeren met biologisch voedsel, mochten de geiten biologisch worden genoemd. “We wilden ze graag in augustus hebben, zodat de bok er in oktober bij kon, waarna we in dat eerste seizoen direct biologische melk konden leveren”, legt Arie van den Bergh uit. Alle melk wordt verkaasd door Biokaas Kinderdijk.

Doormelken
In totaal telt Biologische Geitenhouderij De Molswaerd 600 melkgeiten en 150 jonge geiten die in februari of maart zullen lammeren. “Anders dan bij koeien die elk jaar een kalfje krijgen, lammeren de geiten maar een keer. Geiten kun je doormelken”, vertelt Arie. “Alle jonge geiten houden we en als we denken dat we tekort komen, kopen we er jonge geiten bij.”

De bokjes worden 21 dagen op het bedrijf afgemest en gaan dan naar de slacht. Ze wegen dan zo’n twaalf kilo. Het vlees gaat meestal naar het buitenland. “We hebben wel gekeken om ze langer aan te houden, maar doordat ze biologisch voer moeten krijgen, is dat financieel niet aantrekkelijk.”

Een kijkje in de stal

Gevoelig
Net als op het vroegere melkveebedrijf start de dag vroeg. Om 6 uur wordt er gemolken. Daarna wordt het voer klaargemaakt. Dat bestaat uit kuilgras, hooi en grasklaver dat grotendeels zelf geteeld wordt. De geiten worden beperkt bijgevoerd met krachtvoer. Als het mooi weer is gaan de geiten naar buiten. Om vijf uur worden ze opnieuw gemolken en om half acht is de werkdag ten einde.

“Koeien zijn misschien makkelijker dan geiten, vooral omdat we daar minder van hadden. Geiten zijn ook wat gevoeliger. Ze kunnen niet goed tegen verandering. Als het bijvoorbeeld hard waait, moeten we zorgen dat de wind niet in de stal komt. Je loopt er eigenlijk de hele dag achteraan.”

De helft van het land is agrarisch natuurbeheer. Voor de insecten wordt er gewerkt aan botanisch sinusbeheer en weidevogels kunnen broeden in het plas-drasgebied dat met behulp van zonnepanelen en pompen drassig wordt gehouden.

Niet meer terug
De familie heeft geen moment spijt van de beslissing om om te schakelen naar biologische melkgeiten. “Er zat niet erg veel toekomst meer in ons melkveebedrijf. We waren al een poosje aan het oriënteren en we wilden de geiten er eigenlijk bij gaan doen. Maar toen kwam het fosfaatrechtenstelsel en besloten we de koeien helemaal los te laten.” Het was een ingrijpende beslissing. “Je kunt niet na een maandje weer terug als het niet bevalt. We hebben de fosfaatrechten verkocht en die krijg je niet meer terug.”

Er zijn veel melkveehouders die iets zoeken om hun bedrijf mee uit te breiden en meer verdiensten te genereren. “Uitbreiden met melkgeiten kan niet meer sinds de meeste provincies een geitenstop hebben ingevoerd. Sommigen beginnen een camping of een zorgboerderij. Uiteindelijk zijn het allemaal noodsprongen die niet nodig zouden moeten zijn. Boeren zouden voldoende verdiensten uit hun bedrijf moeten kunnen halen”, vindt Arie.

Foto's door Cees van der Wal.

Voor meer informatie:
Biologische Geitenhouderij De Molswaerd
0184 691 354
info@demolswaerd.nl
www.demolswaerd.nl