"ik verkoop 20% daarom als regulier"

Overschot aan aubergines op biomarkt

Jaar na jaar steeg de vraag naar aubergines op de Nederlandse en Belgische markt. Het totale areaal van de aubergine steeg ook gestaag met de groeiende vraag mee, maar daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn. Rond 24 maart was er een dieptepunt voor de prijs van aubergine met prijzen tussen de 6 en 25 cent per kilo. “De vraag en het aanbod zijn niet meer in evenwicht”, zegt Krist Hamerlinck van EcoVeg, die onder andere teler is van biologische aubergines. “Ik ben zelfs genoodzaakt dit jaar 20% van de teelt regulier af te zetten, omdat ik het als biologisch niet kwijtraak.”

Concurrentie vanuit Spanje
“Dat de prijzen zo laag zijn ligt aan extreem lage confessionele prijzen”, zegt Krist. “Het prijsverschil tussen biologisch en regulier kan namelijk niet te groot zijn, want dan kiest de consument zeer waarschijnlijk niet voor de biologische variant. De Belgische en Nederlandse telers ondervinden vooral concurrentie vanuit Spanje. De aubergine is namelijk een teelt die heel goed gedijt in dat land, doordat het een hele hittebestendige groente is. Het is daar nu 40 graden, maar de aubergine heeft er niet zoveel last van. In Spanje liggen verder namelijk ook de teeltkosten een stuk lager, want er zijn geen stookkosten om de kassen op temperatuur te brengen, daarnaast zijn de arbeidskrachten in Spanje ook voordeliger. De kwaliteit van de Belgische teelt ligt wel wat hoger dan de Spaanse, maar de Spaanse aubergine is ook echt niet slecht te noemen.” 

Weinig stimulans biologische teelt in België, maar in Spanje groeit de biologische teelt
Krist geeft aan dat er vanuit de overheid weinig wordt ondernomen om de biologische teelt in België te stimuleren. Er is wel een kleine financiële push vanuit de overheid, maar daar blijft het ook bij. Dat wil echter niet zeggen dat het aandeel biologisch op de markt niet zal stijgen. In Spanje zijn er juist een heel aantal telers die op biologisch overstappen”, zegt Krist.

Naast de tegenvallende prijs van de aubergine, valt de prijs van de komkommer ook tegen dit jaar. Alleen de tomatenprijzen zijn erg goed, door het verminderde aanbod op de markt.

Voor meer informatie:
Krist Hamerlinck
Eco Veg
Stoepestraat 5a
9960 Assenede, België
+32 (0) 486 166 606
krist@ecoveg.be
www.ecoveg.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven