De Natuurweide positief over conclusie minister Schouten in Kamerbrief

"Bio-melkveehouderij mag apart spoor volgen voor stikstofreductie"

Vandaag heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een Kamerbrief verstuurd betreffende de uitwerking managementmaatregelen melkveehouderij t.b.v. stikstofreductie. Hierin legt ze uit, dat ze samen met verschillende agropartijen, waaronder het Biohuis, invulling heeft gegeven aan drie managementmaatregelen en dat hierbij een bestuurlijke afspraak is gemaakt om uitvoering te geven aan de vastgestelde sectordoelen in 2025 voor optimaliseren veevoerrantsoen en weidegang.

De biologische melkveehouderij wordt in deze brief apart genoemd. De Natuurweide, de Nederlandse vereniging voor biologische melkveehouders, is zeer betrokken bij de uitwerking via een eigen spoor binnen deze managementmaatregelen. Het wordt door de Minister erkend dat de biologische melkveehouderij als geheel over het algemeen al ruimschoots voldoet aan de te behalen (eind) doelstellingen van de afzonderlijke maatregelen. Vanwege de al lage emissie en het optimaal dienen te functioneren van de biologische systeemlandbouw, zal de biologische landbouw via een eigen spoor haar bijdrage leveren aan het verder reduceren van ammoniak.

"Het is zeer positief dat de biologische melkveehouderij nu door de Minister wordt benoemd en dat we de mogelijkheid krijgen om via een apart spoor en binnen onze eigen biologische systeemlandbouw te kunnen optimaliseren", zegt Sybrand Bouma, voorzitter van de Natuurweide. "De biologische melkveehouderij wordt steeds meer gezien als bronmaatregel, waarbij de biologische landbouw bij kan bijdragen aan de reductie van ammoniakemissie."

Dit zegt minister Schouten in de Kamerbrief over de bio-melkveehouderij:

De biologische melkveehouderij heeft middels haar landelijke vereniging ‘De natuurweide’ (lid-vereniging van Biohuis) aangegeven betrokken te willen zijn in de uitwerkingen. De biologische melkveehouderij als geheel voldoet over het algemeen ruimschoots aan de te behalen (eind)doelstellingen van de afzonderlijke maatregelen[1]. Vanwege de al lage emissie en het optimaal dienen te functioneren van de biologische systeemlandbouw zal de biologische landbouw via een eigen spoor haar bijdrage leveren aan het verder reduceren van ammoniak. In een praktijkpilot zal nagegaan worden hoe de biologische melkveehouderij vanuit een meer integrale systeembenadering bij kan dragen aan het verminderen van de stikstofproblematiek.

Klik hier voor het nieuwsbericht. 

Klik hier voor de Kamerbrief - Uitwerking managementmaatregelen melkveehouderij ten behoeve van stikstofreductie 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.