"De bedoeling is dat dit de Chiquita van de biologische branche gaat worden"

Nieuw bio-bananenmerk: Bionana

Tholen - Het nieuwe bio-bananenmerk Bionana is deze week geïntroduceerd en onder andere te koop bij EkoPlaza en Marqt. "Wij bieden een onderscheidende banaan. Het is echt een banaantje van de natuurvoeding voor de natuurvoeding", vertelt Ivo van Reij van BioRey, voor wie met deze introductie een droom uitkomt. "Ik wilde altijd al een echt merk in de bio-AGF neerzetten. Een merk met waarde en dat is Bionana zeker."

Ivo vertelt dat het enige kromme aan deze banaan de vorm is. "Deze banaan is duurzaam in de bredere zin: met aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en een zo laag mogelijke ecologische footprint. We zetten ons in voor sociale gelijkheid en reducering van plastic in de keten. Er is nog een weg te gaan, maar samen maken we iedere stap groener."

Voor gehele natuurvoedingsbranche
BioRey is de leverancier van bananen bij Udea. Ivo wil wel benadrukken dat het merk bedoeld is voor de gehele natuurvoedingsbranche. "We hopen dat ook zelfstandige winkels dit merk gaan oppakken. De bedoeling is dat Bionana de Chiquita van de biologische branche gaat worden."

Coöperatie Banamiel
De bananen worden geteeld op de Dominicaanse Republiek, door de organisatie Banamiel. "Deze coöperatie bestaat uit telers met kleine en middelgrote plantages. Het mooie is dat elke teler evenveel zeggenschap heeft, of ze nou op 3 of op 50 hectare telen. En ze delen met elkaar de informatie. Zo wordt de natuurlijke bemesting op een centrale locatie gemaakt, zodat alle telers hierover kunnen beschikken en het volledig aan de biologische regelgeving voldoet. Het kan zijn dat op één pallet bananen komen te liggen van bijvoorbeeld drie verschillende telers. Dat vind ik juist het mooie aan de samenwerking, het maakt ieder banaantje persoonlijk met een verhaal. Op onze social media en website gaan we de komende weken de verhalen van het proces en de telers achter het product vertellen."

Korte keten
De keten is zo kort dat de bananen slechts 24 dagen na de oogst in het schap liggen. "Het draait vooral om korte lijnen. Hierdoor krijgt elke schakel in de keten de juiste waarde voor het geleverde werk en zitten we samen altijd bovenop de kwaliteit."

Ivo toont één van de eerste Bionana-trossen.

De Dominicaanse Republiek is, vanaf Latijns-Amerika, de laatste stop tot aan de haven van Rotterdam. "De bananen zijn dan ook zo kort mogelijk onderweg van plant naar winkelschap. Deze kortere reistijd komt de smaak ten goede. De bananen zijn jaarrond verkrijgbaar. 
Doordat de Dominicaanse Republiek op de evenaar ligt is er in alle seizoenen een aangename temperatuur en voldoende licht." Ivo geeft aan dat de Bionana-bananen wat kleiner van formaat zijn. "Dit maakt ze ook heel geschikt voor kinderen, voor de kleine trek tussendoor of voor een snelle energie boost."

Voor meer informatie:
Ivo van Reij
BioRey
Achtseweg Zuid 159r
5651 GW Eindhoven
+31 (0)40 2092790
ivovanreij@biorey.nl 
www.bionana.org 
Instagram @bionana.organic 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven