Bijeenkomst bracht de complete toegevoegde waardeketen aan één tafel

Intensieve gedachtewisseling van de bio-branche in Glonn

Bij een gemeenschappelijke bijeenkomst van Biokreis, Naturkost Süd en basic AG werkten spelers uit de landbouw, verwerking, groothandel en vakhandel gezamenlijk visies voor de toekomst van de bio-branche uit.

Circa 50 spelers uit de bio-branche bezochten de bijeenkomst 'Toegevoegde waardeketens voor de bio-vakhandel gemeenschappelijk vormgeven', georganiseerd door Biokreis e.V., basic AG en Naturkost Süd e.V. in de 'Herrmannsdorfer Landwerkstätten' in Glonn.


Sophie Schweisfurth, directeur van de Herrmannsdorfer Landwerkstätten, sprak in haar impulsbijdrage over hoe dierenwelzijn hand in hand gaat met de kwaliteit van de producten. Foto: Tobias Köhler voor Biokreis

Bio-branche moet een pioniersrol innemen
Het doel van de bijeenkomst was de netwerkvorming en gedachtewisseling van de bio-branche in Zuid-Duitsland te bevorderen, om gemeenschappelijk de schouders te zetten onder actuele uitdagingen en ontwikkelingsopgaven. Stephanie Lehmann, perswoordvoerder van Biokreis e.V., opende de bijeenkomst met de verwijzing naar het vakhandelsbesluit van Biokreis. Ze formuleerde de missie van de bio-vereniging om in samenwerking met de bio-vakhandel producten te ontwikkelen en de biologische landbouw vooruit te helpen: "Gemeenschappelijk met alle schakels uit de toegevoegde waardeketen willen we een sterke beweging worden en weer een pioniersrol innemen." Aansluitend gaf toegevoegde waardeketenmanager Markus Blenk een overzicht van actuele productontwikkelingen en formuleerde de basisvraag van de bijeenkomst: "Wat is er gemeenschappelijk binnen de toegevoegde waardeketen mogelijk?“


Bij de gemeenschappelijk opgaven waren de waarden van de bio-branche een belangrijk thema. Foto: Tobias Köhler voor Biokreis

Toegevoegde waarde: meer dan de som van alle schakels binnen de keten
Tijdens de bijeenkomst ging het om de centrale vragen van de bio-branche: hoe kan de toekomst vormgegeven worden? En hoe moet het samenspel van landbouw, verwerking, retail en groothandel eruit zien om de consumenten te overtuigen van hoogwaardige bio-producten?

Günther Haidl, directeur van Naturkost Süd e.V., sprak over de uitdagingen bij de introductie van nieuwe producten op de markt en noemde daarbij melk als voorbeeld: "Wanneer men tegenwoordig melk hoort, denkt men altijd gelijk aan de prijs“, aldus Günther. De toegevoegde waarde voor de landbouw is vaak volledig verloren gegaan. Daar moet verandering in komen. 

Gastvrouw Sophie Schweisfurth, directeur van de Herrmannsdorfer Landwerkstätten, benoemde in een impulsvoordracht het bijzondere van het Herrmannsdorfer verkoopconcept: "Hier vindt de gehele toegevoegde waardeketen plaats. Van de akker tot op het bord, maar ook weer terug", benadrukte ze.

Wat Sophie Schweisfurth als een beginsel van de Herrmannsdorfer Landwerkstätten formuleerde, was tegelijkertijd de conclusie van de bijeenkomst: de intensieve netwerkvorming van de afzonderlijke schakels binnen de toegevoegde waardeketen is een absolute voorwaarde voor een beter samenspel van de bio-branche. Door een doelgerichte netwerkvorming van alle schakels binnen de keten kan de waarde van levensmiddelen tot aan de consumenten over worden gebracht. Solidariteit, eerlijke omgang en vertrouwen waren steekwoorden die in deze samenhang herhaaldelijk vielen.

In een goede werksfeer ontwikkelden de deelnemers strategieën om deze samenwerking te bevorderen. De goede stemming bij de bijeenkomst bracht de wens voort om de gedachtewisseling binnenkort voort te zetten en te verdiepen. Gelegenheid hiertoe is er in de herfst; dan zal er een tweede bijeenkomst van deze soort in Nordbayern plaatsvinden. 


Toegevoegde waardeketenmanager Markus Blenk wisselt van gedachten met andere deelnemers. Foto: Tobias Köhler voor Biokreis

Voor meer informatie:
Biokreis e.V. - Verband für ökologischen Landbar und gesunde  Ernährung
Stelzlhof 1
94034 Passau
+49 08 51 7 56 50 0
info@biokreis.de 
www.biokreis.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven