Rijk Zwaan vroege demodagen

Volop kleur, vormen, groeikracht, resistenties en houdbaarheid in de vollegrond

Tholen - Tot en met 2 juli is het mogelijk het assortiment aan rassen te beoordelen tijdens de demodagen van Rijk Zwaan in Fijnaart. Dit keer met speciale aandacht voor een aantal biologische gewassen die sterk in opkomst zijn. "Want ook de biologische sector is op zoek naar groenten om de consument mee te verrassen, zoals paarse bloemkool, witte punt radijs en snijbiet", vertellen Heleen Bos en Maarten van Geest, beide accountmanagers voor de biologische markt.


Heleen Bos en Maarten van Geest, accountmanagers Organic bij Rijk Zwaan

"We zijn mondiaal alert op veranderingen in markt en regels en passen onze rasontwikkeling daarop aan. Onze producten voor de biologische markt onderscheiden zich vaak door een opvallende, herkenbare kwaliteit. Zo spelen we in op consumentenvoorkeuren en inspireren we afnemers."

Lavender RZ F1 behoudt zijn paarse kleur tijdens het koken, wokken of stomen.

Blikvangers zijn de gekleurde bloemkolen waarin het reguliere segment steeds meer vraag naar is. Ook op de bio-versmarkt is die vraag ontstaan. Aantrekkelijke rassen voor het schap zijn de groene Vitaverde RZ F1 en de paarse Lavender RZ F1, met als belangrijk kenmerk dat deze de paarse kleur behoudt tijdens het koken, wokken of stomen. Maarten geeft als kooktip mee: "Eerst water koken, dan kool erin." De bekende witte bloemkool blijft onverminderd populair. Heleen: "Een nieuw interessant ras voor bio is Arienzo RZ met een goede groeikracht, zelfs bij lage bodemtemperaturen in het voorjaar. Dat maakt hem zeer geschikt voor de voorjaars- en vroege zomerteelt."

Larsson RZ heeft lange houdbaarheid

Ook Larsson RZ krijgt die kwalificaties (groeikracht bij lage stikstofgift) en groeit uniform. De goede bewaarbaarheid is ook een pré, Larsson RZ blijft mooi groen omdat het ras goed bestand is tegen schermrot, zodat het scherm gezond blijft.

Een paradepaardje is Cabbisi mini spitskool met eigenschappen die de moderne (bio)consument graag ziet. "Door zijn knapperige bite, zoete smaak en aantrekkelijke maat is het een aanwinst in het groentenschap", aldus Heleen. "De kleine maat voorkomt koelkastverspilling. Volgroeid weegt Cabbisi gemiddeld 300 gram, minder dan een normale spitkool waar een gezin soms wel een paar dagen van kan eten, wat consumenten vaak een uitdaging vinden. Cabbisi kun je in één maaltijd geheel verwerken. De kleine maat maakt de mini-spitskool trouwens ook heel geschikt voor verspakketten. Het is een heel veelzijdige kool, te verwerken als salade, om te koken en te wokken, maar we promoten hem nu ook voor op de barbecue. Gewoon doormidden snijden en even grillen."

Voor de consument die wel voor volume gaat is er de traditionele witte kool. Hierbij wijst Maarten op de Congama RZ: "Dit ras geeft kolen van gemiddeld 2,5 kg. Het is sterk tegen trips en kan vanwege sterke groei en snelle koolvorming nog laat geplant worden en heeft een sterke groei in stressvolle en droge teelten."

Bleekselderij Kelvin RZ heeft o.a. een goede veldhoudbaarheid

De teelt kent door klimaatverandering steeds meer uitdagingen. Kijkend naar de laatste maanden zijn de gewassen onder stressvolle omstandigheden gegroeid. Een koude aprilmaand volgde op een zowel natte als zeer warme meimaand. Planten gaan dan in de overlevingsstand en willen zich zo snel mogelijk voortplanten, de groei stopt en ze gaan 'schieten'. Rijk Zwaan zet in veredelingsprogramma's daarom in op rassen die sterk zijn tegen schot. Bleekselderij Kelvin RZ blijkt goede resultaten te geven en is tevens goed bestand tegen bladvlekkenziekte.

Sterk in opkomst, met name in de bio-markt zijn de groene en rode little gem die vaak samen verpakt worden en zorgen voor opvallend kleurcontrast in het schap.

De meeste variatie is er te zien in sla met volop bladvormen, kleurtjes en met nieuwe resistenties. Met de Salanova en Salanova Teenleafs soorten zijn alle mogelijke blends samen te stellen: van Sweet & Crunchy tot Bold & Delicate. Nieuwe toevoeging aan de al bestaande variatie is de groene Salanova Teenleaf met eikenbladvorm.

Speciaal is de Crunchy lettuce lijn, die de zoetheid van romaine sla en sappige bite van ijsbergsla combineert. Hierin zijn kleine en grote rassen beschikbaar, de kleine Crunchy rassen worden in de markt gezet als Snack en Wrap Sla voor nieuwe eetmomenten.
Veel nieuwe rassen zijn er in het bladgewassen segment: babyleaf sla, andijvie, veldsla. Ook in rucola volop ontwikkelingen waar Rijk Zwaan binnenkort vernieuwingen verwacht in kleur.

Verder is Knox volop aanwezig in het gehele sla-assortiment. Rassen met deze eigenschap zorgen voor minder verkleuring op het snijvlak, de ribben of kneuzingen bij hele kroppen en verlengd daarmee de houdbaarheid.

Buiten deze highlights zijn nog veel gewassen te zien op het demoveld dat nog tot en met 2 juli te bezoeken is. De groeiomstandigheden van de afgelopen maanden zijn een behoorlijke uitdaging, met name de stressbestendige gewassen vallen extra op. Het assortiment voor biologische teelt breidt steeds verder uit. Rijk Zwaan heeft inmiddels een breed aanbod biologische zaden en zaden die niet chemisch behandeld zijn. In het najaar worden wederom demodagen georganiseerd waarbij het gehele vollegronds assortiment wordt getoond.

Voor meer informatie: 
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven