Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische landbouw groeide in 2020 met 5,5 procent

In Duitsland is elke zevende boerderij biologisch

Het aandeel van de gecertificeerde biologische landbouw in Duitsland is opnieuw gestegen. Dit betekent dat de trend zich voortzet, zo blijkt uit de nieuwste cijfers die de Duitse minister van voedsel en landbouw, Julia Klöckner, dinsdag 22 juni presenteerde.

Totale bio-areaal is ruim 10 procent
In 2020 is de hoeveelheid biologische landbouwgrond met 5,5 procent toegenomen. Dit komt overeen met ongeveer 88.000 hectare, wat het totale biologische landbouwareaal in Duitsland op 1,7 miljoen brengt. Dit is een aandeel van 10,3 procent van het totale landbouwareaal. Dit betekent dat het aandeel van biologisch bewerkte grond in slechts vijf jaar tijd met bijna 60 procent is toegenomen, want in 2015 was dit nog 6,5 procent. 

Het aantal biologische landbouwbedrijven is met ongeveer 3,6 procent gestegen ten opzichte van 2019 en bedraagt nu ongeveer 35 400 bedrijven. Dat is 13,5 procent van alle landbouwbedrijven.

Julia Klöckner: "De biologische landbouw in Duitsland wint nog steeds aan belang. Onze cijfers tonen aan dat de groei stabiel is. Een op de zeven landbouwbedrijven werkt nu biologisch. Alleen vorig jaar al is er een oppervlakte bijgekomen die overeenkomt met meer dan 123.000 voetbalvelden. Ook omdat het voor de bedrijven loont en wij gerichte steun en onderzoek bieden. Wij zien dat biologische en conventionele landbouwfamilies goed samenwerken. De trend is dat conventionele landbouw duurzamer wordt, terwijl biologische landbouw efficiënter wordt."

Steunprogramma's
De beslissing om over te schakelen ligt bij de boeren zelf, benadrukt Klöckner. "Wij zetten het politieke kader hiervoor op, verlagen de drempels en bieden ondersteuning met een breed scala aan maatregelen. Het effect daarvan zien we in de nieuwe gegevens."

Zowel conventionele als biologische landbouwbedrijven ontvangen rechtstreekse betalingen van de EU. Gemiddeld bedroegen deze betalingen in 2020 ongeveer 283 euro per hectare of gemiddeld ongeveer 15 500 euro per bedrijf. Biologische landbouwbedrijven ontvingen in 2020 ongeveer 482 miljoen euro.

Daarnaast krijgen boeren steun als zij overschakelen op biologische landbouw - en evenveel steun als zij bij deze manier van landbouw blijven. Dit geld komt bovenop de rechtstreekse betalingen: tot 250 euro per hectare bij de introductie en tot 210 euro per hectare als ze in de biologische landbouw blijven. Voor afzonderlijke gewassen (zoals groenten) zijn er nog hogere premies.

20 procent biologische landbouw in 2030
Het landbouwministerie heeft als doel gesteld om het biologisch areaal tegen 2030 naar 20 procent te laten stijgen. De strategie om dat te bereiken varieert van wetgeving tot gerichte steun voor individuele projecten. Een belangrijk financierings- en uitvoeringsprogramma van de ZöL (Zukunftsstrategie ökologischer Landbau) is het federale programma voor biologische landbouw en andere vormen van duurzame landbouw (BÖLN).

Via het BÖLN heeft het Bondsministerie van Landbouw alleen al meer dan 1.200 onderzoeksprojecten gefinancierd. Het federale ministerie financiert bijvoorbeeld verschillende onderzoeksprojecten over de vermindering van het gebruik van koper in de wijnbouw, waaronder het gezamenlijke project 'VitiFIT' met 6,3 miljoen euro.

Voor meer informatie: 
Bundesministerin für Ernährung und Landwirtschaft
www.bmel.de

Publicatiedatum: