Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koplopers in Kringloop bespreken mengteelten bij de eerste regionale bijeenkomst

Afgelopen week werd op woensdag 16 juni in een zonovergoten Dronten de eerste van drie regionale kringloopbijeenkomsten gehouden. Op het prachtige bedrijf De Westerade van biologisch-dynamisch akkerbouwer Sijbrand Westra kwamen biologische melkveehouders, akkerbouwers, varkenshouders en pluimveehouders bij elkaar om niet alleen meer te leren over het sluiten van de kringloop, maar vooral om praktische kennis uit te wisselen en contacten voor nieuwe samenwerkingen te leggen.

Na een kort welkomstwoord van Sijbrand nam Ruud Hendriks (Praktor Kringlooplandbouw) het woord. Ruud gaf een korte introductie en legde uit dat de essentie van kringlooplandbouw gaat over hoe wij omgaan met onze mineralen. Als wij de kringloop echt willen gaan sluiten dan moeten wij volgens Ruud onze eigen reststromen en de daarin aanwezige nutriënten, die nu via het riool weglekken, gaan hergebruiken in ons landbouwsysteem. In de tweede helft van zijn presentatie, werd het kringloopsysteem van De Westerade onder de loep genomen. Ruud had vooraf speciaal voor de bijeenkomst de mineralenstromen van en naar het bedrijf doorgerekend en geanalyseerd en ging in gesprek met de deelnemers over zijn bevindingen.

Na de lunch stond het thema 'Regionaal krachtvoer' op het programma. Achim Tijkorte van Reudink BV gaf een korte toelichting over waar je rekening mee moet houden als het gaat om het bijvoeren van enkelvoudige producten aan varkens en pluimvee. Vervolgens nam Marta Lourenço van het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO het woord. Marta en haar collega's hebben veel onderzoek gedaan naar mengteelten voor veevoer en met name naar tarwe-veldboon in het rantsoen: ze ontdekte onder meer dat 100% van de soja in het leghennenrantsoen kan worden vervangen door ingekuilde tarwe-veldboon.

Na een interessant inhoudelijk programma was het tijd om het land op te gaan. De deelnemers bezochten, een paar boerderijen verderop, een mengteelt van tarwe-veldboon van biologisch-dynamische pluimveehouder en akkerbouwer Jan Rombouts waarover deze zeer te spreken was. Samen met Abco de Buck van het Louis Bolk Instituut deelden de mannen hun ervaringen en kennis over deze succesvolle mengteelt.

Terug op het erf van de Westerade werden, onder het genot van een koud biertje, de laatste vragen beantwoord en contacten uitgewisseld.

Het Koplopers in Kringloop-team kijkt terug op een zeer geslaagde bijeenkomst en kijkt uit naar de volgende edities op woensdag 23 juni in Drimmelen en 30 juni in Engwierum. Als je wilt aansluiten klik dan op deze links of stuur even een bericht naar [email protected].

Publicatiedatum: