Nederland wil duurzamer worden en de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) hebben daarin een belangrijke, regelgevende, sturende rol. Maar wat doen ze zelf?
Voor de tweede keer brengen EZ en LNV een duurzaamheidsverslag uit over de eigen bedrijfsvoering. In 2020 slaagden zij erin een CO2-reductie van 34% te behalen ten opzichte van 2019.
Koeien voeren
Nieuw dit jaar is een podcast waarin de ministeries vertellen wat zij afgelopen jaar gedaan hebben. Zo is er onder andere een samenwerking met ’s werelds eerste drijvende boerderij, Floating Farm in Rotterdam. Cateraars van de Rijksoverheid verzamelen hun snijafval als voer voor de veertig varende koeien. Een circulaire samenwerking, want hun melk wordt dan weer gebruikt in de bedrijfsrestaurants.
Omslag naar biologisch
Rob Heijink is al tien jaar categoriemanager Catering. In zijn beginperiode had de Rijksoverheid zich als doel gesteld om in 2010 voor 100 procent biologisch in te kopen, maar daar kwam men snel van terug, herinnert Rob zich. "Dat deden ze eigenlijk vanuit het niets. Toen gingen de mensen de straat op. Ze gingen zelf naar de Albert Heijn en dekten de tafel in het restaurant want het spul uit het restaurant hoefden ze niet meer."
Als het aan Rob ligt moeten zulke omslagen dus wat geleidelijker gaan. "Er zijn nu ook wel mensen die tegen mij zeggen: hoppa in een keer al dat vlees en zuivel eruit, want dat is de doelstelling en waarom doe je dat niet in een keer? Ik ben ervan overtuigd dat je dan mensen gewoon wegjaagt."
Hier en daar worden er experimenten uitgevoerd, bijvoorbeeld met true pricing. Een experiment in een van de restaurants waarbij de meerprijs vrijwillig kon worden betaald, was niet succesvol. Nu is er een experiment in voorbereiding om de prijzen echt aan te passen volgens true pricing. En bij het Grand Café bij Rijkswaterstaat in Utrecht is de plantaardige melk goedkoper dan de dierlijke zuivel. Daar wordt gekeken of dat tot andere keuzes leidt.
Kassen van de NVWA in Wageningen. Foto: Rijksvastgoedbedrijf
In 2025 krijgt het kassencomplex van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een Warmte Koude Opslag installatie. Daarmee daalt het gasverbruik van EZK/LNV samen met 56%.