Europese import van biologisch tropisch fruit steeg in 2020

Hoewel de biologische markt van de EU in het algemeen is gegroeid, is de invoer van biologische producten tussen 2019 en 2020 licht gedaald. De invoer van biologisch tropisch fruit en rijst nam toe. Deze stijgingen werden echter tenietgedaan door dalingen in de invoer van andere granen, olieperskoeken en suiker. Dat schrijft de Europese Commissie in een nieuw marktoverzicht.

In 2020 importeerde de EU 2,79 miljoen ton biologische producten, een daling van 1,9% ten opzichte van de 2,85 miljoen ton die in 2019 werd geïmporteerd. Grondstoffen (waaronder granen, plantaardige oliën en oliehoudende zaden, suikers, melkpoeders en boter, ongebrande koffie en cacao) vertegenwoordigden 48% van de invoer in 2020 in termen van volume en 29% in termen van waarde. Andere primaire producten (waaronder vleesproducten, fruit, groenten, melk, yoghurt en honing) vertegenwoordigden 42% van de invoer qua volume en 53% qua waarde.

Tropisch fruit, noten en specerijen vormen met 30% van het volume of 0,84 miljoen ton, de grootste categorie, gevolgd door olieperskoeken (8% of 0,23 miljoen ton), biet- en rietsuiker (7% of 0,19 miljoen ton) en groenten (5% of 0,15 miljoen ton).

Meeste import via Nederland
Wat de bestemmingen betreft, komt het grootste volume biologische producten de EU nog steeds binnen via Nederland, met 31% van de invoer. Duitsland, België en Frankrijk volgen, met respectievelijk 18%, 11% en 10% van de door deze landen in de EU ingevoerde biologische producten.

China en Oekraïne verloren hun positie als belangrijkste handelspartner aan Ecuador en de Dominicaanse republiek. Ecuador (12%), de Dominicaanse Republiek (9%), China (8%) en Oekraïne (8%). De tien grootste exporterende landen van biologische producten naar de EU vertegenwoordigden 64% van de biologische invoer in 2020.

Klik hier voor het volledige marktrapport.

Bron: Europese Commissie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven