STM BIO gaat biologische abrikozen afzetten

Het in Perpignan gevestigde familiebedrijf STM BIO is onlangs gestart met het abrikozenseizoen. De allereerste vroege rassen Colorado en Wonder Cot, geteeld in Millas (Pyrénées-Orientales) zijn bijvoorbeeld inmiddels geoogst, op een bedrijf dat wordt gerund door de 3e generatie telers. Binnenkort zullen andere typische rassen volgen. Denk dan aan Big Red, Royal Roussillon, Spring Blush en Orange Ruby, gemakkelijk te herkennen aan hun beroemde rode facet.

STM BIO heeft dit jaar ook nog een nieuwtje: het bedrijf hoopt, behalve teler, ook verkoper op de markt te worden, uit naam van een groep telers. "Naast het omzetten van onze gronden naar biologisch, het doen van aankopen voor het familiebedrijf om de continuïteit op het land en vooral ten aanzien van de productie en de afzet te kunnen garanderen, kregen we vorige maand de kans om afzetter op de markt te worden voor de SICA-groep van in totaal 8 lokale telers," legt Michael Sanchez Escriva uit.

“Ons doel is om de telers te ondersteunen door een alternatief te bieden voor hun historische en huidige commerciële kracht. Dankzij onze ervaring beschikken wij over de sleutel tot de biologische markt, van het gespecialiseerde netwerk tot de directe verkopers en de groothandelaren.


© STM BIO

Hoge prijzen aan het begin van het seizoen
Het abrikozenseizoen begint met een vlotte afzet en hoge prijzen. "We zijn een week geleden begonnen met de afzet van onze abrikozen en tot nu toe is het ons gelukt om er een ​​eerlijke prijs voor zowel telers als consumenten voor te krijgen. De prijs is op dit moment vastgesteld op 4 euro."

Wat betreft verpakkingen worden de grotere maten in bakjes verkocht, maar ook in bulk (6 kg) voor groothandels en detailhandel. De bakjes zijn gemaakt voor de kleinere maten, veelal bedoeld voor supermarkten.

Versheid en smaakkwaliteit staan ​​voorop
Bij STM BIO staan ​​versheid en smaakkwaliteit voorop. Daarom vindt de oogst pas plaats als het fruit de optimale rijpheid heeft bereikt. “Ons doel is niet om als eerste een lijn of ras te starten. Klanten moeten in de eerste plaats tevreden zijn over de smaken. We beginnen pas met oogsten als het suikergehalte van het fruit ideaal is en dit jaar is de Brix voor de abrikozen uitstekend, deze ligt tussen de 15 en de 20.”

Om ook op een andere manier de versheid te kunnen garanderen, worden de abrikozen 's ochtends geoogst, rechtstreeks naar het pakstation gebracht om vervolgens naar de klant te worden verzonden. “We werken op een just-in-time-basis. Er is geen gekoelde opslag. In plaats daarvan vindt de oogst plaats op afroep en samen met de telers maken we dagelijks het oogstplan.”

De vorst in april heeft geleid tot een verlies van 25 tot 30% voor de abrikozenteelt. STM BIO sluit dit jaar echter af met 30 hectare eigen lokale teelt (steenfruit, hardfruit en groenten) en bijna 100 ton in totaal  samen met de telers van de SICA-groep.

100% gewaardeerde productie
STM BIO werkt met diverse verwerkingsbedrijven samen voor de producten die te groot, misvormd of te rijp zijn, om verliezen te voorkomen en de volledige productie te waarderen. "Als telers zijn we ons ervan bewust dat onze bomen niet alleen gestandaardiseerd fruit geven, dus waarderen we ook het fruit dat niet via de traditionele kanalen kan worden afgezet. We hebben een commerciële lijn ontwikkeld voor de industrie en werken samen met lokale verwerkingsbedrijven die jam, sappen en nectar produceren.”

De STM BIO-producten worden ook geëxporteerd
STM BIO is ook aanwezig op de exportmarkt en verzendt  voornamelijk naar Engeland en België. Dit jaar is het, na de kersen, de beurt aan de abrikozen om de grens over te steken. “Deze klanten zijn vooral geïnteresseerd in het uiterlijk en de smaakkwaliteit. Voorheen werkten ze rechtstreeks met Spanje, maar ze hebben er nu voor gekozen om met ons samen te werken.”

Voor meer informatie:
STM BIO
stmbioandco@gmail.com  
www.stmbioandco.com 
LinkedIn 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven