Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag naar regionale bio-kruiden uit Nordrhein-Westfalen

Ze peppen ieder gerecht op en ondersteunen een gezonde voeding: kruiden van tuinbouwbedrijven in Nordrhein-Westfalen zijn populair. Naast klassieke soorten, zoals bieslook, basilicum, peterselie, wordt er in de Duitse keuken ook steeds meer exotisch gekookt met koriander, munt en kerriekruid. Wie daarbij waarde hecht aan duurzaamheid, kan een grote selectie aan kruiden uit regionale teelt inmiddels ook in bio-kwaliteit krijgen.

Overtuigde bio-teler: Swen Rankers en zijn familie telen in Straelen (Nordrhein-Westfalen) meer dan honderd verschillende kruiden en verkopen ze via de Duitse vakhandel en op internet. (Fotobron: GMH/LV-NRW) 

Gezond en smaakvol genieten
Het behoud van natuurlijke bronnen evenals een gezonde voeding zijn onderwerpen die steeds belangrijker worden voor mensen in Duitsland. Bij bio-kruiden uit regionale teelt komen beide dingen samen: bij de teelt speelt milieubescherming - net als ook bij de conventionele teelt -  een grote rol, gentechniek en synthetische bemesting zijn bij de biologische teelt echter verboden. Dat maakt bio-kruiden bijzonder gezond, want ze zijn praktisch vrij van nitraten, maar daarvoor in de plaats rijk aan vitamines, mineralen en gezondheidsbevorderende stoffen zoals flavonoïden en anti-oxidanten.

Kruidig genieten voor thuis: omdat gezonde voeding een steeds belangrijkere rol speelt, stijgt de vraag naar verse kruiden uit regionale bio-teelt. (Fotobron: GMH/LV-NRW) 

Omdat bio-telers afzien van het gebruik van makkelijk oplosbare synthetische bemesting groeien groenten en fruit iets langzamer. Daardoor ontstaat volgens het Duitse ministerie van Voeding een mooi bijeffect: de producten bevatten tot wel 20 procent minder water, smaken daardoor vaak intensiever en hebben een betere textuur. Dat speelt bedrijven zoals het tuinbouwbedrijf Rankers in Straelen in de kaarten. Het familiebedrijf teelt meer dan honderd verschillende bio-kruiden en biedt daarmee het hele jaar door veelzijdigheid voor smaakvolle gerechten en heilzame thee. Aangezien veel soorten ook als geneeskrachtige planten gelden, worden ze bovendien ook als badtoevoeging, voor zalven en tincturen gebruikt.

Passend bij het levensgevoel: verse kruiden smaken niet alleen goed, de planten zien er ook goed uit in de tuin en op het balkon. (Fotobron: GMH/LV-NRW) 

Meer werk voor de teler
"We hebben veel vaste klanten, voor wie niet alleen een duurzaam product belangrijk is, maar ook het bedrijf en de teelt erachter", vertelt teler Swen Rankers, die het bedrijf samen met zijn zus, ouders en zijn oom runt. Verantwoordelijke burgers hebben de ecologische voetafdruk in beeld en zijn graag bereid om voor een bio-product uit Nordrhein-Westfalen iets meer te betalen. "Dat is nodig omdat biologische teelt meer werk voor de teler betekent." Zo moet aantasting door ongedierte worden voorkomen, omdat er weinig biologische werkzame stoffen zijn die achteraf werken. Met nuttige insecten kunnen bijvoorbeeld een paar luizen op de planten bestreden worden. "Wanneer er echter eenmaal een grote luizenpopulatie aanwezig is, zijn de planten voor ons als bio-teler verloren", legt Swen uit.

Biodiversiteit is een zaak van het hart
Ook de bemesting is ingewikkelder. Zo kan een sierplantenteler bijvoorbeeld met kali doelgericht de vorming van bloesem versnellen. Synthetische bemesting laat zich hierbij nauwkeurig doseren. "Bio-telers gebruiken echter organische producten, waarvan de natuurlijke samenstelling en werking altijd varieert." De inzet loont zich echter.

En omdat holistisch handelen belangrijk is voor de familie Rankers, liggen niet alleen het eigen bedrijf en de eigen teelt hen nauw aan het hart. Zo zet de familie zich onder andere in tegen insectensterfte. Ieder jaar sieren bonte bloeistroken het bedrijf waardoor nectarverzamelaars aan worden getrokken. In het afgelopen jaar investeerde het bedrijf in een uitrustplaats met kruiden voor fietsers en insecten. Hier mogen zowel mensen als insecten van de kruiden genieten. 

Bovendien doneert het tuinbouwbedrijf sinds twaalf jaar twee cent per verkochte kruidenpot aan de vereniging Naturefund uit Wiesbaden. Deze natuurbeschermingsorganisatie koopt wereldwijd grond om levensruimte voor de biodiversiteit aan dieren en planten in stand te houden. Alleen al in het afgelopen jaar kwam er door de kruidenverkoop 70.000 euro bij elkaar. "Wie dus kruiden uit duurzame, regionale teelt koopt kan in meerdere opzichten iets goeds doen", legt Swen Rankers het succesconcept van de Niederrhein uit.

Bij kruiden op de herkomst letten
Bij de aankoop van kruiden loont het zich in ieder geval om op de herkomst te letten. Een uitstekende keuze zijn kruiden uit Nordrhein-Westfalen en kruiden uit regionale teelt, want hierbij wordt altijd op duurzaamheid gelet. De teelt gebeurt zo milieuvriendelijk mogelijk en bij een verkoop in de regio of zelfs vanaf het erf vallen bovendien lange transportafstanden weg. Dat maakt zich ook bij de planten zelf bemerkbaar. Bio-kruiden uit Nordrhein-Westfalen en kruiden uit de regio zijn vers, vitaminerijk en bieden wat ze beloven: lang genieten en pure gezondheid - en daarbij ook nog een goed gevoel omdat men zich met iedere afzonderlijke kruidenpot inzet voor het klimaat en het behoud van natuurlijke bronnen.

Bron: Das Grüne Medienhaus  

Publicatiedatum: