Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Earth Overshoot Day verschuift naar 29 juli

Earth Overshoot Day 2021 is dit jaar op 29 juli, kondigde Susan Aitken vrijdag aan namens het Global Footprint Network en het Schotse milieubeschermingsagentschap (SEPA). "Met nog bijna een half jaar te gaan, zullen we ons quotum van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde voor 2021 al opgebruikt hebben op 29 juli. Als we eraan herinnerd moeten worden dat we in de greep zijn van een klimaat- en ecologische noodsituatie, dan is Earth Overshoot Day het", zei ze.

Klik hier voor een vergroting.

De datum is bijna gelijk aan die van 2019, nadat hij in 2020 naar 22 augustus verschoof, door de door het coronavirus veroorzaakte pandemie. Opvallende factoren zijn de stijging van de koolstofvoetafdruk met 6,6% ten opzichte van vorig jaar, alsook de daling van de mondiale bosbiocapaciteit met 0,5%, grotendeels te wijten aan de piek in de ontbossing in het Amazonegebied - alleen al in Brazilië ging in 2020 1,1 miljoen hectare verloren en ramingen voor 2021 wijzen op een toename van de ontbossing met 43% ten opzichte van het vorige jaar.

Elk jaar markeert Earth Overshoot Day de datum waarop de mensheid alle natuurlijke hulpbronnen heeft gebruikt die de aarde gedurende het hele jaar regenereert. De mensheid gebruikt momenteel 74% meer dan wat de ecosystemen van de planeet kunnen regenereren - of 1,7 aardes. Vanaf Earth Overshoot Day tot het einde van het jaar, werkt de mensheid op ecologische tekorten. Volgens de National Footprint & Biocapacity Accounts (NFA), die zijn gebaseerd op VN-gegevensbestanden, zijn deze uitgaven momenteel een van de grootste sinds de wereld begin jaren zeventig in een ecologische overshoot terechtkwam.

In 2021 blijft de koolstofvoetafdruk van het vervoer lager dan het niveau van vóór de pandemie. De CO2-emissies van het binnenlandse lucht- en wegvervoer zullen 5% onder het niveau van 2019 blijven, terwijl de internationale luchtvaart naar verwachting 33% lager zal noteren, aldus het Internationaal Energieagentschap (IEA). De wereldwijde energiegerelateerde CO2-emissies zullen daarentegen naar verwachting opveren en met 4,8% stijgen ten opzichte van vorig jaar omdat het economisch herstel de vraag naar fossiele brandstoffen aanwakkert. Met name het mondiale gebruik van steenkool zal naar verwachting in 2021 sterk toenemen en dit jaar naar schatting 40% van de totale koolstofvoetafdruk voor zijn rekening nemen.

Voor meer informatie: www.overshootday.org

Publicatiedatum: