Vakbonden: "Onderhandeling cao Tuinzaadbedrijven hervat"

De onderhandelingen over een cao Tuinzaadbedrijven zijn hervat. De drie vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie hebben van werkgeversdelegatie Plantum een uitnodiging gehad om op 18 juni weer te gaan praten. Eerder dit jaar liepen de onderhandelingen vast, waarna de vakbonden de boel op scherp zetten. "Of het daadwerkelijk tot een cao gaat leiden, moeten we afwachten", stelt Jeroen Brandenburg, bestuurder FNV Agrarisch Groen.

Volgens de vakbonden lijkt het erop dat na het aanbieden van 1165 handtekeningen door de vakbonden de tuinzaadbedrijven toch in beweging zijn gekomen. "De ludieke actie van de medewerkers door een cartoon aan te bieden voorzien van al die handtekeningen is genoeg gebleken om alle partijen weer aan tafel te krijgen. Verdere acties zijn nu voorlopig van de baan", zegt Jeroen Warnaar, bestuurder CNV Vakmensen.

Financieel goed jaar
Het afgelopen jaar was voor de zaadbedrijven financieel een goed jaar. Brandenburg: "Wij willen dan ook een bij deze economische situatie passende loonsverhoging. De geboden 1,5% is absoluut onvoldoende en ligt ver af van de loonvraag van 4% vanuit de vakbonden. Daarom hebben we vraagtekens bij de kans op succes. De werkgevers moeten echt met een serieus bod komen. Er moet in elk geval invulling aan het pensioenakkoord worden gegeven waaronder een verlofspaarregeling. Hiermee werken we verder aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de sector."

Twee data geprikt
Er zijn nu twee nieuwe data geprikt. John Kapteijn, bestuurder De Unie: "We zullen onze onderhandelingen hervatten op vrijdag 18 juni en we hebben een tweede gespreksronde op maandag 12 juli ingepland. Voor afspraken over duurzame inzetbaarheid bevat juist deze cao een goede basis waarop we graag verder bouwen. Achteraf gezien is het verbazingwekkend dat het juist in deze branche die zo goed heeft gedraaid, zover heeft moeten komen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven