Paul Holmbeck presenteert Deense successen tijdens OPTA-bijeenkomst

'25% biologisch in 2030, dat kunnen we halen'

Tijdens de Algemene Vergadering van OPTA op 19 mei sprak Paul Holmbeck, die tot het voorjaar van 2020 directeur was van Organic Denmark, recente winnaar is van de One World Award en kandidaat voor het IFOAM wereldbestuur over de sleutels voor biologisch succes in Denemarken. Daar is de markt en de landbouw op het niveau van 14% aandeel van de totale voedsel en landbouw. "Wees goed georganiseerd (95% van de biologische sector in Denemarken maakt deel uit van Organic Denmark), anders zal de sterk georganiseerde conventionele agrovoedingssector de agenda voor biologisch bepalen", aldus Holmbeck. Hij beveelt aan om innovatief te zijn en voorop te lopen. Creëer een ander voedselsysteem, dat is de boodschap en een coöperatieve aanpak op mondiaal niveau is nodig."

Niet negatief over conventionele landbouw
Spreek de meerwaarde van bio helder en duidelijk uit naar de consument, zoals vermindering van chemicaliën in je voedsel, bijdrage van biologische landbouw aan het verminderen van de klimaatcrisis, bio en schoon water, bio en biodiversiteit, etc.", gaf Holmbeck mee, "maar laat je nooit negatief uit over conventioneel: verspil daar je energie niet aan. Biologisch zijn is al beledigend genoeg voor de agrochemische industrie - daag ze niet verder uit met negatieve communicatie over hen. " 

Ronald van Marlen (NaNa Bio) reageerde enthousiast, vooral op de voorbeelden van promotie die Paul gaf. Hij benadrukte de aanbeveling om de biologische sector zelf in het midden te laten en zich ook in promotiecampagnes en consumentencommunicatie uit te spreken over onderwerpen als klimaat en gif, zoals Organic Denmark dat in het recente verleden heeft gedaan. Positieve communicatie is de sleutel.

Voorop lopen
Michael Wilde (Bionext) gaf wat feedback vanuit verenigings- en koepelperspectief. Met enige afgunst zei hij: "Nederland is ver verwijderd van het succes in Denemarken. Beleidsmakers moeten worden voorgelicht over biologisch. Capaciteitsopbouw bij alle stakeholders inclusief ministeries is nodig."

Jan Groen (GreenOrganics) noemde dat er snel gehandeld moet worden. "De cultuur in de samenleving verschilt. In Nederland is er minder bereidheid om de systemen te veranderen. Paul beveelt aan om innovatief te zijn en voorop te lopen. Creëer een ander voedselsysteem dat is de boodschap en een coöperatieve aanpak op wereldniveau is nodig."

Paul reflecteerde verder op de kwestie van lokale, nationale en internationale benaderingen. "De aanpak is erg afhankelijk van het individuele onderwerp. In sommige gevallen is het beter om klein te beginnen, op lokaal niveau, zoals we hebben gedaan met de biologische aanpak van overheidsopdrachten en uiteindelijk nationaal te gaan. In andere gevallen is het beter om nationaal of internationaal te beginnen. De verplichting van nationale biologische programma's is een zeer interessant instrument voor de komende jaren.

Belang van organisatie
Bavo van den Idsert, OPTA Association manager, benadrukte het belang om georganiseerd te zijn als biologisch handels- en verwerkingsnetwerk, niet alleen op nationaal maar ook op internationaal EU-niveau en zelfs daarbuiten. De kracht van het internationale biologische netwerk is nodig om zelf de agenda te bepalen, zoals Organic Denmark dat op nationaal niveau heeft gedaan.

"Het speelveld in de samenlevingen voor de verschuiving van het voedselsysteem naar een duurzaam biologisch is er. We kijken naar de eindstrijd rond het budget van het vernieuwde GLB, dat in 2023 van start gaat. De conventionele lobbygroep is erg sterk en beïnvloedt de nationale regeringen om zoveel mogelijk miljarden te behouden voor de vlakke hectare steun. En wanneer het budget voor de ECO-regelingen is vastgesteld, zal de conventionele industrie lobbyen voor nieuwe concepten die passen in de ECO-regelingen.

We moeten goed georganiseerd zijn om het verhaal van duurzame voeding en landbouw in Europa te vertellen. We kunnen optimistisch en zelfverzekerd zijn, omdat de EU Commissie het verhaal van biologische landbouw en voedsel heeft overgenomen met het doel van 25% biologisch in 2030. We moeten de Commissie steunen in dit streven en ervoor waken dat we niet worden vervangen door andere termen zoals regeneratieve landbouw.

Voor meer informatie: www.opta.bio


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven