Scarlette González, Greenline Gate

Eerste bio Hokkaido pompoenen uit Chili op Europese markt

De Europese markt heeft onlangs de eerste biologische Hokkaido pompoenen uit Chili verwelkomd. Voor deze biogroente uit Chili biedt Europa, en dan vooral het noordelijke deel van het continent, een nieuwe afzetmogelijkheid in de maanden mei en juni.

"We importeren de Hokkaido pompoen al van een Argentijnse teler uit de provincie Mendoza die al meer dan 15 jaar met deze groente aan de slag is, maar dit is het eerste jaar dat we de bio Hokkaido uit Chili halen", zegt Scarlette González van het Belgische Greenline Gate. “De Hokkaido’s worden geteeld door een Chileense blauwe bessenteler met tonnen ervaring in biologische teelt die graag wou innoveren en een product aan zijn assortiment wilde toevoegen. De pompoenen die we twee weken geleden ontvingen zijn de eerste en enige Chileense bio Hokkaido’s op dit moment”, legt Scarlette uit.

Dit ras, een variant van de Potimarron, is klein, weegt tussen de 0,5 en 2 kg en heeft een intens oranje kleur. De pompoen is lang houdbaar en is gemakkelijk te hanteren en te koken. Ongetwijfeld hebben deze kenmerken bijgedragen aan de vraag naar dit product tijdens de pandemie, toen de consument teruggreep naar gezond voedsel en bio aan belang won.

De teelt in Chili ging echter gepaard met de nodige uitdagingen. “Voordat we met de teelt van start konden, moesten we biologische zaden importeren van een gespecialiseerd Nederlands bedrijf. We moesten alle benodigde certificeringen kunnen voorleggen en voldoen aan de voorschriften qua gewasbescherming om met de zaden het land binnen te mogen. Dat was dus een waar avontuur voor de teler, maar ook een risico, want dat bracht enorme kosten met zich mee voor een product dat eigenlijk niet bekend was in de streek of in het land”, legt Scarlette uit. "Het heeft goed uitgepakt, want we zijn heel blij met de biologische Hokkaido die we hebben ontvangen en met de respons van onze klantenkring.” 

Volgens de salesmanager komen de grootste hoeveelheden biologische Hokkaido pompoenen die in Europa worden geconsumeerd uit Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland, maar voor Chili, waar de oogst wat later valt dan in die landen, liggen er kansen op de markt in de maanden mei en juni. “Dit seizoen willen we de Chileense pompoen bij onze potentiële klanten promoten, hen laten weten dat de Chileense bio Hokkaido al is gearriveerd en dat Greenline Gate al is begonnen met de distributie ervan. En volgend seizoen willen we dan de natuurlijk de teelt in Chili opschalen.”

Nieuwe dozen van 10 kg
Naast de introductie van de Chileense pompoenen zorgt het Brusselse bedrijf ook voor een nieuwe verpakking voor de Zuid-Amerikaanse groenten. “Vroeger zetten we onze pompoenen altijd af in bins van 500 kilo, die de klant dan zelf verder verpakte. Maar dit jaar hebben we ervoor gekozen om het product aan te bieden in dozen van 10 kilo via ons packaging platform in Nederland”, vervolgt Scarlette González. “Dit stelt ons in staat om de kwaliteit van wat we leveren goed te controleren, doos voor doos. Zo krijgt de klant altijd een hoogwaardig kwaliteitsproduct en kunnen we flexibeler leveren, van één enkele pallet tot meerdere pallets, zonder daarbij vast te zitten aan programma's.”

“Vanwege de pandemie is iedereen erg voorzichtig bij het inkopen. De markt wordt duidelijk gehinderd door de coronamaatregelen, de vertraging bij de zendingen en de uitdagingen met betrekking tot handenarbeid. Alles is behoorlijk complex geworden. Maar ondanks alles hebben we het geluk gehad met een goed product voor de dag te kunnen komen en het op tijd bij de klanten te kunnen leveren. En in de nieuwe dozen!”, zegt Scarlette met trots. "We zijn trouwens aangenaam verrast dat die zo’n goede commentaar krijgen van onze klanten", besluit ze.

Voor meer informatie:
Scarlette González
GreenLine Gate Sprl.
+32 471377669 (België)
s.gonzalez@greenlinegate.com  
www.greenlinegate.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven