Samuel Levie en Vogelbescherming Nederland openen vogelvriendelijke broodjesbar

Uitgestrekte weilanden gescheiden door slootjes, vol kruiden en bloemen, waar tureluurs, grutto’s en kieviten neerstrijken om te broeden. Het is een oer-Hollands lentebeeld dat – als we niet oppassen – verdwijnt. Door steeds intensievere landbouw is het aantal weidevogels de afgelopen jaren namelijk sterk afgenomen. Door te kiezen voor vogelvriendelijke zuivel kunnen we het tij keren. Vogelbescherming Nederland opent vandaag de eerste vogelvriendelijke broodjesbar in Amsterdam waar je het hele pinksterweekend terecht kunt voor een exclusief vogelvriendelijk broodje. Deze is ontwikkeld door voedselveranderaar en chef Samuel Levie. 

Samuel Levie ontwikkelde een vogelvriendelijk broodje.

Vogelvriendelijke broodjesbar
Vogelvriendelijke zuivel is zuivel die wordt gemaakt door boeren die zorgen voor een fijne leefomgeving voor weidevogels: een plek waar ze veilig kunnen rusten, genoeg voedsel te vinden is en kunnen broeden. Door te kiezen voor vogelvriendelijke zuivel helpen we de weidevogel te beschermen en geniet je tegelijkertijd van smaakvolle zuivelproducten. Om te laten zien hoe lekker vogelvriendelijke zuivel is heeft voedselveranderaar Samuel Levie een vogelvriendelijk broodje ontwikkeld. Een heerlijke variant op het typisch Nederlandse broodje kaas.

Levie: “Het broodje is samengesteld met zuivelproducten van boeren die het leefgebied van de weidevogels verbeteren. Concreet betekent dat de boeren later maaien en dat de weides meer wilde kruiden bevatten. Die kruiden eet de koe ook wat smaak afgeeft aan de melk. Smaakvoller zuivel!” Het recept is te vinden op www.reddeweidevogels.nl, maar je kunt het broodje dit pinksterweekend ook proeven bij de vogelvriendelijke broodjesbar in Amsterdam. “De natuur beschermen is hartstikke lekker! Ik nodig iedereen uit om het zelf te komen proeven,” aldus Levie.   

Wijzer over zuivel
“Wanneer de consument massaal kiest voor vogelvriendelijke zuivel, kan de groep betrokken boeren groeien en dragen we dus samen bij aan het behoud van de weidevogel,” aldus Hanne Tersmette, boswachter bij Vogelbescherming Nederland. “Veel mensen zijn simpelweg niet op de hoogte van de rol van de boer in het behoud van onze natuur. Laat staan dat ze weten dat ze kunnen kiezen voor zuivel dat positief bijdraagt aan het Nederlandse landschap en de weidevogels die daar leven.” Bewustwording is daarom stap één en de nieuwe zuivelwijzer-app van Vogelbescherming moet daaraan bijdragen. Op de app kunnen consumenten zien welke zuivelproducten van vogelvriendelijke boeren komen om zo een bewuste keuze te kunnen maken. 

Nederlandse boer kan het verschil maken voor weidevogel
Weidevogels horen bij het landschap van Nederland. Niet voor niets werd de grutto in 2015, nog vóór de merel en de huismus, verkozen tot Nationale Vogel. De grutto vindt net als bijna 200 andere vogelsoorten ieder jaar zijn weg vanuit het zuidelijk halfrond om in ons kleine landje te komen broeden. Van de Europese populatie grutto’s broedt maar liefst 80% in ons land. Nederland heeft een internationale verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van deze vogel. Het is dus zorgelijk dat steeds meer broedgebied wordt opgeslokt door intensieve landbouw. Het heeft er de afgelopen dertig jaar voor gezorgd dat het aantal weidevogels met 70% is afgenomen.

Om verdere afname te voorkomen, werkt Vogelbescherming Nederland nauw samen met Nederlandse boeren. Want wanneer zij in hun bedrijfsvoering rekening houden met de weidevogel, kan dat een enorm verschil maken. “Denk aan later maaien, waardoor er tijdens het broedseizoen meer beschutting is, kruiden en bloemen laten groeien tussen het gras en een hoog waterpeil zodat een biodivers landschap ontstaat met meer voedsel voor weidevogels,” zegt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland. Dit is niet alleen goed voor de weidevogel, maar ook voor de biodiversiteit én het komt de smaak van de melkproducten ten goede – een 100% win-win.

De vogelvriendelijke broodjesbar
Elandsgracht 55H Amsterdam
Openingstijden: 21 t/m 24 mei tussen 10:00 en 14:00 uur.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven