Cees Veerman wil rentmeesterschap terugbrengen in het CDA

Oud-landbouwminister Cees Veerman pleitte gisteren in Buitenhof behalve voor een zakenkabinet ook voor een nieuwe visie op de landbouw. In een visiedocument dat een denktank onder leiding van Veerman eind maart naar buiten brachten, staat bodem en biodiversiteit voorop. Daarnaast omvat het voorstel ook een grondbank waarmee de overheid bedrijven kan helpen te extensiveren. Ruimtelijke indeling is een zaak van het Rijk, stelt Veerman.

Volgens de CDA-prominent is de landbouw over 10 jaar uitgeboerd als er nu geen stappen worden ondernomen. In het voorstel van BoerBurgerBeweging-lijsttrekker Caroline van der Plas om los van de plannen eerst de rekenmodellen te herzien, ziet hij dan ook niets. "Wetenschappelijk onderzoek is altijd feilbaar en voorlopig. Zeggen: we moeten nog eens meten, dat is achteruitlopen. Dat is boeren voor het lapje houden. We moeten het eerlijke verhaal vertellen." 

Veerman vult aan dat zijn denken in de loop van de jaren is veranderd. "Ik ben zelf boer en heb het zelf gezien, hoe wij intensief de grond gebruiken. We moeten ons realiseren dat 70 procent van de bodem in de Europese unie niet gezond is en dat in handvol aarde meer leven zit dan op aarde. Dat zijn de stille belangen. Die hebben geen stem in de kamer, maar daar moeten we wel voor zorgen. Dat is rentmeesterschap en dat wil ik terugbrengen in het CDA." 

Klik hier om de uitzending terug te kijken.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven