Onderzoek mede mogelijk gemaakt door De Traay

Odin onderzoekt natuurwaarden biodynamische boerderijen

De Odin imkerij gaat de natuurwaarden onderzoeken op 2 biodynamische boerderijen waar Odin bijenvolken staan. Doel is een beeld te krijgen van het leefmilieu van insecten op de boerderijen en na te gaan of er daarin verbeteringen mogelijk zijn. Door samenwerking met De Traay is het mogelijk concrete stappen te zetten om de biodiversiteit te bevorderen.

Onderzoek wilde dieren en planten op boerderijen
Het onderzoek naar de natuurwaarden richt zich in eerste instantie op de inventarisatie van de flora en fauna op het terrein van de boerderijen. Welke soorten en hoeveel dieren, insecten en planten zijn er aanwezig? Is er voldoende voedselaanbod? Op basis van deze nulmeting wordt een plan van aanpak gemaakt om de biodiversiteit te vergroten. Zo kunnen er aanbevelingen zijn voor aanvullende beplanting, het aanbrengen van landschapselementen als waterpartijen, heuvels of houtrillen, of andere maatregelen.

Odin helpt mee met verbetering
In overleg met de boerin of boer wordt vervolgens gekeken welke aanbevelingen het best uitvoerbaar zijn en waar Odin bij kan helpen. Bijvoorbeeld bij het maken van een biodiversiteitsplan of een uitvoerings- en beheerplan. Maar Odin kan ook heel praktisch helpen door een werkdag te organiseren met leden van coöperatie Odin of met de Vrienden van de Odin imkerij.

Uitvoering onderzoek
Op dit moment is er ruimte om onderzoek te doen op 2 locaties waar Odin bijenvolken staan. Dit is ieder geval biodynamisch akkerbouwbedrijf Maatschap Dames en Heren Vos in Kraggenburg in de Noordoostpolder. Odin is in gesprek met een tweede boerderij. Het onderzoek wordt komende zomer uitgevoerd door ecoloog Martijn Bunskoek. De resultaten van het onderzoek worden later dit jaar gepresenteerd via een webinar.

Sponsoring en korting De Traay
Gedurende de hele Odin Meimaand Bijmaand schenkt De Traay € 0,10 per verkocht product van De Traay en Bee honest cosmetics aan de Odin imkerij. Dit geldt voor al hun producten die verkocht worden in Odin winkels, maar ook voor andere natuurvoedingswinkels die beleverd worden door de groothandel van Odin. Ook zijn er gedurende de Meimaand Bijmaand kortingen op veel producten van De Traay en hun natuurcosmetica-merk Bee honest cosmetics. Met deze sponsoring wil de Traay een bijdrage leveren aan het vergroten van de biodiversiteit. De Traay werkt samen met professionele imkers die voldoen aan de hoogste normen, zodat zij zeker weten dat de honing van de beste kwaliteit is en dat de imker rekening houdt met het leefmilieu van mensen, bijen en planten.

Odin imkerij
De Odin imkerij heeft op dit moment bijenvolken op 26 locaties. De bijen staan vooral op biodynamische boerderijen, maar ook op andere plekken, zoals centrum De Ceuvel in Amsterdam of de Kunsthal in Rotterdam. Mensen kunnen de imkerij steunen door 'Vriend van de Odin imkerij' te worden. Met de biodynamische imkerij wil Odin bereiken dat er meer bijen op boerderijen aanwezig zijn en dat het landschap natuurlijker wordt, zodat het met alle insecten beter gaat.

Voor meer informatie: www.odin.nl en www.detraay.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven