FNAB pleit voor ruimte in GLB:

"Franse overheid moet zich inzetten voor biologische landbouw"

Meer dan 300 lokale gekozen Franse volksvertegenwoordigers hebben een oproep ondertekend waarin de Franse overheid wordt gevraagd een aandeel te leveren in de inspanningen die nodig zijn voor de overgang van conventionele landbouw naar biologische landbouw in het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

"De pandemie herinnert ons er elke dag opnieuw aan hoe belangrijk het zorgen voor anderen is: het zorgen voor de ouderen, het zorgen voor de meest kwetsbaren en het zorgen voor de jeugd voor wie we de verantwoording dragen. We moeten ook verder denken. Voor de gekozen vertegenwoordigers uit heel Frankrijk betekent het zorgen voor hun medeburgers en hun gebieden onder andere het beschikbaar stellen van kwalitatief hoogwaardige voedingsmiddelen die de gezondheid van de Fransen, de ecosystemen in Frankrijk en de Franse economie beschermt.

Het landbouwbeleid waarover wordt onderhandeld, zal de komende 10 jaar alle beslissingen rondom de landbouw en de voedingsmiddelen vormgeven. We kunnen het ons niet veroorloven de ecologische transitie binnen de landbouw nog eens 10 jaar uit te stellen. Daarnaast is het belangrijk dat ook overheidsinstellingen een rol spelen bij deze transitie. Eén van de doelstellingen van de Franse Egalim-wet was: 15% biologische landbouwgrond in 2022, 50% duurzame producten in de kantines van de diverse Franse scholen, waarvan 20% biologisch.

Ruimte GLB
Maar dat is niet het punt. Verschillende Franse milieuorganisaties en horecaprofessionals schatten dat er 330 miljoen euro per jaar nodig is om de gestelde doelstellingen te halen, het bedrag in herstelplan is echter 10 keer lager. De dynamiek rondom de conversie naar biologisch is bovendien niet van de grond gekomen. Hoe zorg je dat er meer lokaal en biologisch geteelde producten in schoolkantines te vinden zijn als er geen biologische producten zijn? Er moeten Franse kwalitatief hoogwaardige producten komen, een belofte van voedselsoevereiniteit worden gedaan en biologische en lokale Franse producten in de kantines moeten worden gedemocratiseerd.

Biologische landbouw speelt in op de hedendaagse ecologische en aan het klimaat gerelateerde uitdagingen, beschermt het water, de biodiversiteit en de gezondheid van de mensen, bevordert fatsoenlijke inkomens voor telers en creëert duurzame banen in de verschillende Franse gebieden. Er is echter slechts 2% van de 10 miljard euro per jaar van het laatste gemeenschappelijk landbouwbeleid vrijgemaakt om dit alles te ondersteunen."

Hulp van overheid is nodig
De Franse gemeenschappen beschikken over tal van instrumenten om vooruitgang te kunnen boeken in de richting van een ecologische transitie, maar ze hebben de hulp van de overheid nodig: deze moet ook een belangrijk aandeel leveren, stellen de ondertekenaars. "De sociale en de aan het klimaat gerelateerde noodsituatie en de achteruitgang van ecosystemen, geven aan dat we sneller verder moeten gaan. Europa heeft beloofd dat in 2030 25% van de landbouwgrond biologisch is. En de situatie in Frankrijk? Waarom wat Frankrijk betreft niet streven naar schoolkantines met lokaal en biologisch geteelde producten voor iedereen door 50% van de biologische producten hiervoor beschikbaar te stellen en de sociale prijzen te veralgemeniseren? Sommige Franse teeltbedrijven zijn al omgeschakeld van conventioneel naar biologisch, maar andere zullen de steun van de overheid hierbij hard nodig hebben.

"Om precies te zijn is er 1 miljard euro per jaar nodig in het nieuwe GLB om biologische teeltoppervlakken te kunnen ontwikkelen en in stand te kunnen houden. De volgende financieringswet moet kleine gemeenschappen ondersteunen, die op hun beurt ervoor zorgen dat biologische voedingsmiddelen toegankelijk worden gemaakt voor alle kinderen. We weten wat we moeten doen, we hebben er de instrumenten voor, maar om niet opnieuw terug te vallen en te blijven zitten met onvervulde doelen, moeten we ervoor zorgen dat we de juiste middelen en de juiste politieke motivatie inzetten." 

Bron: FNAB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven