Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Producent van plantaardige melk mag geen zeealg toevoegen als calciumverrijker

Een Duitse producent van biologische soja- en rijstdranken mag geen algen toevoegen aan zijn producten om het calciumgehalte te verhogen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald.

Calciumrijk
Het Duitse bedrijf Natumi voegt rode koraalalg Lithothamnium calcareum in poedervorm toe aan de dranken. Deze zeealg bevat hoofdzakelijk calcium carbonaat en magnesiumcarbonaat. Op de verpakking van Soja DrinkCalcium, een van de dranken die ook als biologisch wordt geëtiketteerd, staan de vermeldingen "calcium", "bevat calciumrijke zeealgen" en "bevat hoogwaardig calcium uit de zeealg Lithothamnium". 

De deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen legde Natumi een geldboete op, omdat het gebruik van calciumcarbonaat als mineraal voor calciumverrijking van biologische producten verboden is, zelfs wanneer de verrijking geschiedt door toevoeging van algen. Bovendien is het volgens de deelstaat verboden om verwijzingen naar calcium op dergelijke producten te maken. 

EU-wetgeving
Natumi erkent dat het gebruik van calciumcarbonaat om biologische producten te verrijken met calcium verboden is. Het is precies om die reden dat veel producenten van soja-, rijst- en graandranken biologische dranken er de alg Lithothamnium calcareum aan toevoegen, die van nature rijk is aan calcium. Volgens Natumi is deze alg een natuurlijk alternatief voor calcium en moet het gebruik ervan voor de verrijking van biologische voeding moet worden toegestaan.
Het Bundesverwaltungsgericht (federale administratieve rechtbank, Duitsland) richtte zich daarom tot het Hof van Justitie met de vraag om een interpretatie van de EU-wetgeving waarin de calciumverrijking voor biologische producten verboden is.

Het Hof stelde donderdag vast dat het Unierecht zich verzet tegen het gebruik van een poeder dat is verkregen uit het gereinigde, gedroogde en gemalen sediment van de alg Lithothamnium calcareum als niet-biologisch ingrediënt van agrarische oorsprong, bij de verwerking van biologische levensmiddelen zoals biologische dranken op basis van rijst en soja, met het oog op de verrijking ervan met calcium.

Strikte voorschriften
Het gebruik van een niet-biologisch ingrediënt van agrarische oorsprong in biologische levensmiddelen is slechts toegestaan onder bepaalde voorwaarden, met name dat het onmogelijk is om zonder gebruikmaking van dat ingrediënt dat levensmiddel te produceren of te verduurzamen, of om te voldoen aan bepaalde dieetvoorschriften die zijn vastgesteld op basis van de EU-wetgeving. Aan deze criteria lijkt echter niet te zijn voldaan in het geval van het poeder in kwestie.

Bovendien bevat de EU-wetgeving strikte voorschriften voor de toevoeging van mineralen, zoals calcium, bij de productie van biologische levensmiddelen. In de regel sluit zij het gebruik van calciumcarbonaat voor de verrijking van producten met calcium uit, zodat de toevoeging van calcium bij de verwerking van biologische levensmiddelen, zoals de betrokken dranken op basis van rijst en soja, met als enig doel de verrijking met calcium, verboden is.